Upali u redakciju i prijetili smrću novinarima: Dvije osobe uhapšene nakon napada na Radio Sarajevo

Sarajevo, 28.09.2019. – Dvije osobe uhapšene su u petak uvečer nakon napada grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala Radiosarajevo.ba.

Napad se dogodio nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač FK Sarajevo dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su policajci kod njega pronašli 0,16 grama kokaina.

Grupa huligana upala je u petak uvečer u prostorije Radio Sarajeva i uz prijetnje smrću novinarima, uredništvu i članovima njihovih porodica, zahtijevala da se ukloni pomenuti tekst. Urednika portala su također natjerali da telefonom zove ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini te da i od njih traži uklanjanje navedenih sadržaja, što je on i učinio.

– Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u BiH, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača – navodi se u saopćenju portala Radiosarajevo.

Napad su oštro osudili OSCE, Udruženje BH novinari, Društvo novinara BiH i brojne druge organizacije, članovi medijske zajednice, kao i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, koji su odmah u petak uvečer posjetili redakciju Radio Sarajeva.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest