Novinari i novinarke ne bi smjeli kršti slobodu govora na društvenim mrežama

Sarajevo, 21.9.2019. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra nedopustivim korištenje uvredljivog govora u javnom prostoru BiH,  kako u medijima tako i na društevnim mrežema, i smatra ga neodgovornim korištenjem prava na slobodu izražavanja i vrijednosti koje to pravo u sebi nosi. U tom kontekstu, UO BH novinara ocjenjuje nepromišljenim i društveno štetnim postupak Gordane Katane i  njeno reagiranje putem Facebooka na stavove i politčki angažman Srđana Mazalice, poslanika  SNSD –a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.  Novinari i novinarke, uključujući i koleginicu Goradanu Katanu, članicu BH novinara, ne bi smjeli kršiti principe slobode izražavanja, za koje se profesionalno zalažu, ni kroz privatne izjave i komentare na društvenim mrežama. 

UO BH novinara također najodlučnije odbacuje nastojanja predstavnika SNSD – a da  privatni post Goradane Katane na FB dovedu u vezu sa radom BH novinara i dnevnog lista Oslobodjenje, uključujući i vrijednosti koje zastupaju, a koje su nedvosmisleno usmjerene protiv neprimjerenog i uvrdljivog govora, posebno govora mržnje i huškačke retorike u javnom prostoru.

Licemjerno  je i politički jeftino prozivati bilo koga za javni govor i to iz redova SNSD –a, stranke čiji su članovi najužeg rukovodstva, ali i predsjednik Milorad Dodik i bivši generalni sekretar a sada član GO Rajko Vasić,  godinama koristili političke pritiske, govor mržnje i mizoginiju prema Goradani Katani i drugim novinarima i novinarkama iz Banja Luke, Bijeljine, Sarajeva  i drugh gradova BiH. Takvi javni istupi i govor mržnje prolazili su bez izakvih javnih reakcija SNSD –a, osude ili sankcija za članove ove stranke.   

UO BH novinara stoga još jednom naglašava kako će, u skladu sa odredbama Statuta i Kodeksa časti BH novinara, Novinarsko vijeće časti razmotriti postupak svoje članice Gordane Katane, vodeći račina o tome da svako ima pravo na slobodu izražavanja i mišljenja i treba snositi ličnu odgovornost za javno iznesene stavove.  

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest