RSF: Napredak, ali i zabrinutost za slobodu medija u novoj Evropskoj komisiji

Reporteri bez granica (RSF) pozdravili su imenovanje potpredsjednice Evropske komisije sa odgovornostima koje uključuju slobodu medija, ali su izrazili zabrinutost zbog činjenice da je nekadašnji mađarski ministar pravde Mađarske László Trócsányi imenovan za komesara za proširenje Evropske unije (EU).

Evropski parlament mora blokirati ovo imenovanje, poručuju Reporteri bez granica.

Po prijedlogu resora u sastavu nove Evropske komisije, koji je novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyen predstavila 10. septembra, dužnost komesara za susjedstvo i proširenje dodijeljena je nekadašnjem mađarskom ministru pravde Trócsányiju.

– Kako da vjerujemo da će Trócsány osigurati vladavinu prava, slobodu medija i medijski pluralizam u državama kandidatima za članstvo u EU, kada je upravo on uzrokovao neliberalno nazadovanje u vlastitoj zemlji? Ovakav izbor dovodi u pitanje riješenost Evropske komisije da promovira vladavinu prava, ljudska prava i slobodu medija unutar EU, ali i u trećim zemljama – istakla je predstavnica Reportera bez granica u evropskim institucijama Julie Majerczak.

Međutim, Reporteri bez granica pozdravili su činjenicu da su sloboda informiranja i s tim povezana pitanja u samom središtu obaveza dodijeljenih budućoj komesarki i potpredsjednici Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Věri Jourovoj.

– Postavljanje slobode medija i medijskog pluralizma za prioritete novoimenovane predsjednice Evropske komisije je pozitivan signal. Tokom kampanje za evropske izbore, Reporteri bez granica predložili su deset načina na koje EU tokom narednih pet godina za svoje prioritete može odrediti zaštitu slobodnog i nezavisnog izvještavanja i prenošenja informacija – istakla je Majerczak.

Izrazila je nadu da će ovaj obećavajući početak nove Evropske komisije biti pretočen u konkretna djela, najavljujući da će se to pažljivo pratiti

S ciljem zaštite slobode medija, njihove nezavisnosti i pluralizma u okruženju gdje je maltretiranje novinara u porastu, Reporteri bez granica pozivaju na vršenje periodičnog pregleda stanja u pogledu slobode medija u svim državama članicama EU, na osnovu nezavisnog izvještaja koji može poslužiti za preporuke za svaku državu pojedinačno, ali i za sankcije u slučaju ozbiljnih prekršaja.

Reporteri bez granica pozvali su članove Evropskog parlamenta da imenovanim komesarima, a pogotovo Jourovoj i Margrethe Vestager (digitalna pitanja i konkurencija), Didier Reynders (pravda), Sylvie Goulard (pojedinačna digitalna tržišta) te Josepu Borrellu (vanjska politika i sigurnost), predlože na razmatranje brojna pitanja koja se tiču slobode medija kada se pojave pred Evropskim parlamentom.

Izvor: Reporteri bez granica (RSF)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest