Duhaček: “Sudac je došao pred moju ćeliju i tražio me da priznam. Rekao je da ga nije briga za slobodu govora”

Gordan Duhaček, novinar Indexa koji je jučer prema tvrdnjama policije priveden zbog neodazivanja na poziv da dođe na razgovor, detaljno je opisao svoj susret sa prekršajnim sucem nakon što je zbog objave u kojoj je napisao akronim ACAB (“All cops are bastards” tj. “Svi murjaci su gadovi”) nepravomoćno proglašen krivim.

Duhaček je opisao kako je protekao dan koji je proveo u zatvoru pa tako tvrdi da mu je sudac Krešimir Ožanić prije ročišta došao pred ćeliju i pitao: “Što ćemo sada s tobom?”

“Pitao sam gdje je moja odvjetnica, a on mi je rekao da priznam ili mi slijedi 30 dana Remetinca“, opisao je Duhaček, piše Index.

Sudac se kod Duhačeka prema pisanju portala zadržao dvadesetak minuta i već mu prije ročišta rekao da ga smatra krivim, i to ne samo u slučaju u kojemu mu je tek trebao suditi nego i u drugom slučaju, onom prepjeva pjesme “Vila Velebita” zbog kojeg Duhaček tek čeka presudu, koja će mu biti izrečena za nekoliko dana.

Isti je sudac potom policajca, koji je predstavljao uvrijeđenu policiju, pozvao do Duhačekove ćelije da novinaru objasni kako ga je uvrijedio svojom objavom na Twitteru prije godinu dana. Potom je sudac Duhačeku govorio kako ga nije briga za opravdanja da se radi o slobodi govora, piše Index.

“Možda se kod vas u Bosni ili Turskoj može pisati ACAB, ali u Hrvatskoj ne može. Znam da ćete vi i vaša braniteljica govoriti o slobodi govora, ali mene za to nije briga”, rekao je sudac Duhačeku.

Dok policija tvrdi da je Duhaček priveden jer se nije odazvao pozivu policije, novinar je sam rekao da se dan prije uhićenja javio u policijsku postaju u Zagrebu, gdje su mu kazali da je sve u redu.

Inače, sudac Ožanić svojedobno je dosudio iste kazne Zoranu Ercegu, aktivistu koji je vikao kako je Tuđman zločinac i muškarcu koji je prije tri godine u taksiju napao dvije djevojke te im pokušao iskopati oči.

Erceg  je nepravomoćno osuđen na 15 dana zatvora, godinu dana uvjetno, jer je tijekom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu uzviknuo kako je Tuđman ratni zločinac. U veljači mu je pak sudac uz zatvorsku, odredio i mjeru zabrane približavanju spomeniku tijekom godine dana.

Identičnu kaznu (15 dana zatvora i 500 kuna troškova) donio je i u veljači 2016. godine kad je Željko Raženj osuđen za napad na sestre Saru i Kimy Golub, kojima je u taksiju pokušao iskopati oči. 

(index.hr/dnevnik.hr)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest