Reporteri bez granica: Hrvatske vlasti ignoriraju napade na novinare

Reporteri bez granica uznemireni su zbog šutnje hrvatskih vlasti na niz prijetnji i poruka mržnje novinarima te ih pozivaju da javno osude takve napade.

Hoće li riječi „Smrt novinarima“ postati uobičajene u Hrvatskoj, piše u saopćenju Reportera bez granica koji dodaju da su te riječi bile napisane u Zadru krajem avgusta ispred zgrade jednog portala.

Podsjećaju i da su iste riječi bile napisane u blizini redakcija televizije N1 te portala Net.hr i Telegram.hr u Zagrebu, dok su i u Splitu novinari vrijeđani  te su se mogli pročitati natpisi poput „Novinari crvi”.

Novinari su uznemiravani i na način da su nepoznati počinioci jajima gađali automobil novinarke Andree Topić nakon čega su joj probušene gume. Ove poruke imaju istu svrhu – napasti, zaplašiti ili okaljati ugled novinara do tačke u kojoj će oni odustati od svoje misije izvještavanja, odnosno prenošenja vijesti, navode Reporteri bez granica.

Pokrenuto je nekoliko policijskih istraga kako bi se pronašle osobe odgovorne za napade na medije.

– Međutim, hrvatske vlasti ostale su začuđujuće tihe kada se radi o ovim, ali i drugim napadima na novinare.  Uprkos svim očekivanjima, hrvatsko sudstvo je prošle godine odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv osobe koja je objavila prijetnje smrću na Facebook profilu novinara Indexa – pišu Reporteri bez granica.

Glavna urednica Reportera bez granica za Evropsku uniju (EU) i Balkan Pauline Adès-Mével podvukla je da hrvatske vlasti moraju eksplicitno osuditi takve prakse i nezdravu klimu nekažnjavanja ovakvih djela u Hrvatskoj, jer se radi o stvarnoj opasnosti za novinare.

– Nedjelovanje je jednako opasno kao davanje odriješenih ruku onima koji prijete medijima. Zvaničnici ne reagiraju na napade, a podsjećamo i na slučaj kada je Velimir Bujanec napao novinara Daniela Majića koji je izvještavao s Bleiburga.  Tada niko od hrvatskih dužnosnika nije reagirao na taj napad, pa ni predsjednica – navodi se u saopćenju.

Reporteri bez granica navode da su razgovarali i s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom, koji je kazao da su napadi na novinare stalni i da dolaze s raznih strana, od Crkve do političara.

– Ipak, Vlada kaže da to nije ništa. Zapravo je sezona lova na novinare otvorena – zaključio je Zovko.

Između ostalog,  Reporteri bez granica ukazali su i na porazan podatak da je Hrvatska, koja je sljedeća zemlja koja će predsjedati EU, na 64. mjestu od 180 zemalja na njihovom indeksu slobode medija.

Izvor: analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest