Poziv na konkurs fondacije “Fetisov”: Najviši nagradni fond u istoriji novinarstva

Sarajevo, 13.09.2019. – Udruženje BH novinari poziva sve zainteresirane novinare iz Bosne i Hercegovine da prijave svoje tekstove na takmičenje za nagrade Fetisov Journalism Awards (FJA), koje dodjeljuje humanitarna fondacija „Fetisov“ sa sjedištem u Ženevi.

Cilj konkursa je nagrađivanje najistaknutijih novinara iz cijelog svijeta za njihov doprinos promoviranju univerzalnih ljudskih vrijednosti te izuzetnoj odvažnosti koju su pokazali prilikom rada na svojim istraživačkim pričama.

FJA nagrada je jedinstvena po širokom obuhvatu zemalja koje sudjeluju u konkursu, ali i po izuzetno visokom nagradnom fondu za najbolje publikacije, koji iznosi ukupno 520.000 švicarskih franaka (oko 930.000 konvertibilnih maraka). Kako ističu organizatori, radi se o najvišem nagradnom fondu u istoriji novinarstva.

Pravo učešća na konkursu imaju osobe starije od 18 godina koje kandiduju predstavnici registrovanih novinarskih organizacija (sindikati, udruženja, društva novinara) iz cijelog svijeta.

Publikacije (priče/članci/ izvještaji) koje se prijavljuju na konkurs moraju biti objavljene isključivo u printanim medijima ili na web portalima, i to u periodu od 1. juna 2018. do 31. maja 2019. godine.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije: za izvanredan doprinos miru, za doprinos građanskim pravima, za istraživačko novinarstvo te za priče iz oblasti ekologije-zaštite okoliša.

Tri dobitnika nagrade u svakoj od četiri kategorije bit će odabrani na temelju konačne ocjene žirija.

Pozivamo sve zainteresirane novinare da svoje radove dostave na e-mail [email protected] najkasnije do 24. septembra 2019. uz obavezan prijevod na engleski jezik.

Više detalja o samim nagradama, fondaciji „Fetisov“ i žiriju koji će dodjeljivati nagrade možete pročitati OVDJE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest