Meksiko: Ove godine ubijeno 12 novinara, najviše na svijetu

Ove godine Meksiko je nadmašio Siriju po stopi smrtnosti za novinare, zaključeno je u istraživanju koje je proveo Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku.

Mnogi smatraju da sveukupni nivo nasilja i nekažnjavanja u Meksiku predstavljaju najveći problem s kojim se meksički novinari suočavaju, ali borci za prava novinara kažu da predsjednikove žestoke riječi protiv medija ne pomažu ovakvoj situaciji.

U ovoj godini ubijeno je 12 novinara, tvrdi meksička Nacionalna komisija za ljudska prava. Neke grupe za prava štampe kazale su da je ovaj broj čak i veći.

Ovo ljeto je bilo posebno brutalno. Krajem augusta, 42-godišnji Nevith Condes Jaramillo pronađen je izboden na smrt. Condes je vodio svoj novinski portal, a bio je voditelj emisije na radiju i postavljao je svoje priče na Facebook i YouTube.

Rekordne stope ubistava

Mjesec dana ranije, u toku samo jedne sedmice, troje novinara je ubijeno – dvoje u južnoj državi Guerrero, a jedan u Veracruzu.

Od četiri zadnja ubijena novinara, dvoje je tražilo pomoć od meksičkog programa za zaštitu novinara, koji je osnovan 2012. godine.

Stope ubistava u Meksiku dosegle su rekordne nivoe sa prosječno blizu 100 ubistava dnevno od januara do juna ove godine, pokazuju službeni podaci. Većina nikad ne budu riješena.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador obećao je da će se boriti protiv nasilja nad novinarima i svim građanima kada je došao na vlast u decembru prošle godine. Međutim, zagovornici za prava novinara kažu kako nije postigao napredak ili da je čak pogoršao situaciju.

Predsjednik često kritikuje medije

Svakog radnog dana u sedam sati ujutro, Lopez Obrador održava konferenciju za novinare koja može trajati više od dva sata. Povremeno se brifinzi pretvaraju u “sparing mečeve” između predsjednika i novinara.

Predsjednik često kritikuje medije, nazivajući ih konzervativnim, van dešavanja i elitističkim.

Državni i lokalni zvaničnici počeli su oponašati predsjednika, koristeći istu retoriku za napade na medije. To je posebno zabrinjavajuće, kažu zagovornici za prava novinara, s obzirom na to da su savezni zvaničnici ustanovili da su u ubistva novinara često umiješane lokalne vlasti.

Lopez Obrador brani svoj oštar stav, objašnjavajući da on samo poziva na odgovornost novinare koji loše rade svoj posao. Njegova stranka Morena u Kongresu traži reformu zakona kako bi pojačala zaštitu novinara.

(Agencije)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest