Četiri televizije iz BiH na listi 20 najvećih privatnih televizija jugoistočne Evrope

Rezultati analize poslovanja 20 najvećih privatnih televizija u prošloj godini na području jugoistočne Evrope, koje su ostvarile prihod veći od 400 miliona eura, pokazala je da se među njima nalaze čak četiri televizije iz Bosne i Hercegovine.

Drugu godinu zaredom najveća televizijska kuća na Balkanu je slovenski Pro Plus. Njihovo dosadašnje dobro poslovanje u prošloj godini postalo je još bolje te je Pro Plus, koji upravlja najgledanijim tv stanicama u Sloveniji Pop TV i Kanal A, uspio prihodovati nešto više od 68 miliona eura.

Po analizi koju je izradio specijalizirani web portal Media daily, čiji je fokus isključivo na informacijama o događajima unutar i oko medijske industrije, na drugom mjestu nalazi se srpski Pink international. U odnosu na 2017. godinu Pink je uspio značajno povećati prihode i time ugroziti prvo mjesto Pro Plusa.

Iako je povećala prihode, hrvatska Nova TV pala je s drugog na treće mjesto. Ipak, ova godina će biti prva prava pod novom vlasničkom palicom United grupe pa se u analizi predviđaju i moguće promjene smjera poslovanja i prihoda.

Svoje pozicije zadržali su hrvatski RTL, srpske Prva tv i Arena sport te bosanskohercegovački Al Jazeera Balkans, dok je Planet TV uspio skočiti na osmo mjesto spustivši tako za jedno mjesto B92.

Jedina nova televizija na listi je BN televizija koja je s svojim ulaskom izbacila OBN. Među 20 najvećih nema niti jedne televizije iz Crne Gore.

Rezultati analize trenda rasta, odnosno pada prihoda u 2018. godini, pokazuju da je najveći skok prihoda imao Planet TV od čak 33,76 posto. Drugi po trendu porasta je Šport TV sa 29,28 posto dok je treći Pink sa 27,16 posto.

Značajan pad prihoda imali su Happy TV i Aljazeera Balkans pa su zauzeli posljednja mjesta u trendu prihoda poslovanja.

Razloga za zabrinutost ima Telekom Slovenije, vlasnik Planet TV-a, koji je ponovno poslovao s gubitkom, doduše manjim nego godinu dana prije. No kumulativni gubitak je ukupno veći od 50 miliona eura pa se sve nade polažu u novu upravu koja je nedavno postavljena na čelo tvrtke.

Kontinuirano gubitke prave Happy TV i N1 televizija, pa će i tu trebati neki zaokret ako vlasnici ne žele i dalje gubiti novac, navedeno je u analizi web portala Media daily.

Dvadeset najvećih televizija u jugoistočnoj Evropi povećalo je broj zaposlenih za 161 osobu u odnosu na 2017. godinu. Najveći poslodavac Balkana je Pink koji ima 730 zaposlenih, druga je Nova sa 324, a treći Pro Plus sa 280 ljudi. Najmanji broj zaposlenika imaju kablovske televizije HBO Adria i Šport TV.

Najveći broj televizija, čak osam, ima Srbija pa je i ukupan prihod najveći, dok Hrvatska ima četiri televizije, jednako kao i BiH, ali je razlika u njihovim prihodima velika.

Izvor: analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest