Danijelson: O slobodi izražavanja i medija se ne može pregovarati

Podgorica, 12.9.2019.- Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka Evropskoj uniji, ocijenio je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson i dodao da se o slobodi izražavanja i medija ne može pregovarati.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što otvara treće Dane medija i dodao da će tokom dva dana pažnja biti usmjerena na stanje slobode medija i održivost nezavisnih medija u region.

Prema njegovim riječima, Dani medija EU-Zapadni Balkan pokrenuti su prije tri godine s dva glavna cilja: da podijele veliku zabrinutosti u vezi s političkim i drugim pritiscima s kojima se susreću mediji i novinari i vodi profesionalnu raspravu orijentisanu na budućnost.

Danijelson je rekao da je sloboda izražavanja i medija izuzetno važna sloboda govora i fundametalno pravo svakog građanina Evrope.

Prema njegovim riječima, sloboda izražavanja i medija dio su temelja na kojima je izgrađena Unija.

“Garantovanje slobode izražavanja preduslov je za napredak na putu ka EU i za članstvo. Sloboda izražavanja i medija ne može se pregovarati”, naglasio je Danijelson.

Kako je istakao, rad na unaprjeđenju medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu važan je za integraciju regiona.

“Nezavisni i kvalitetni mediji su ključni za ostvarivanje osnovnih sloboda i nadgledanje rada Vlada, zato moramo da branimo nezavisno novinarstvo”, poručio je Danijelson.

Danijelson je istakao da je sloboda medija bezuslovna za države koje hoće u EU.

“Vrijeme je da naši partneri sa Zapadnog Balkana krenu u ozbiljne reforme u svom medijskom sektoru i pokažu posvećenost evropskim vrijednostima i standardima”, poručio je Danijelson.

On je podsjetio da je za period 2014-2020, EU razvila dugoročni strateški pristup kako bi podržala slobodu medija na Zapadnim Balkanima sa oko 20 miliona EUR. Programi su namijenjeni za podršku slobodi izražavanja i neovisnim medijima.

Odlazeći komesar za evropsko proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kazao je u video obraćanju da su medijske slobode pod prijetnjom, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom svijeta.

On je kazao da sloboda medija u “srcu” Strategije za Zapadni Balkan.

“Sloboda medija je ključni element vladavine prava i važan pokretač demokratskog, transformacijskog procesa. Neće biti napretka na putu ka EU bez slobode medija i i izražavanja”, poručio je Han.

Prema njegovim riječima, uticaj na tranzicijske države, poput onih na Zapadnom Balkanu, je štetniji, s obzirom na krhkost procesa transformacije.

“Zato smo slobodu medija postavili kao ključni element vladavine prava u središte naše strategije Zapadnog Balkana”, naveo je Han.

On je kazao da ne može biti napretka na putu prema Evropskoj uniji bez zaštite medijske slobode i slobode izražavanja.

“To je razlog zbog kojeg započinjemo i završavamo proces pridruživanja s poglavljima 23 i 24 o vladavini zakona. Novinarima moraju biti omogućeni pristojni i profesionalni uslovi za nezavisno obavljanje svog posla i bez prijetnji i napada”, rekao je Han.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović poručio je da su visoki etički principi i samoregulacija izuzetno važni i da su mediji najbolji kontrolori vlasti onda kada su nezavisni.

On je istakao da nijedan slučaj napada na novinare i njihovu imovinu ne smije biti arhiviran.

Izvor: Vijesti.me

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest