UO BHN: Javni protest dr Zlatku Kraviću zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića

Sarajevo, 11.9.2019.- Upravni odbor  Udruženja/udruge  BH novinari  upućuje javni  protest  dr. Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića i zahtjeva da otkrije izvore informacija, koje je portal Klix dobio pišući o smrti jednog novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju  još dvije bebe,  rođene u ovoj bolnici početkom septembra 2019.  

Tokom vođenja intervjua, direktor Kravić je pozvao policiju sa namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi sa informacijama objavljenim na portalu Klix. 

UO BH novinara smatra nedopustivim postupak gospodina Zlatka Kravića i ocjenjuje ga nedozvoljenim kršenjem prava na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja. U suprotnosti je sa medijskim slobodama i pravom na slobodan i dostojanstven rad pozivanje policije i njihovo prisustvo tokom vođenja intervjua, kao i pokušaj dr. Kravića da novinara dodatno zastraši novim institucionalnim pritiskom – najavom tužbe i pozivom tužilaštvu da se uključi u istragu o “curenju” informacija iz ove zdravstvene ustanove.     

UO BH novinara zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mušinoviću i uredništvu portala Klix, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi sa  pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim  slobodama općenito. Prava novinara i sloboda medija u BiH su zaštićeni zakonskim okvirom, kodeksom novinarske etike i evropskim standardima  slobode izražavanja, uz obavezu njihovog prihvatanja i poštivanja od strane svih institucija i pojedinaca u ovoj državi,  uključujući i direktora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu. 

Upravni odbor  BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest