UN: Izraelske snage u Gazi u posljednjih 6 mjeseci ranile 30 novinara

U obraćanju na sjednici UN-a u Ženevi, Bachelet je podsjetila da je Vijeće za ljudska prava UN-a 22. marta usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje Izrael .

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Michelle Bachelet je izjavila da su izraelske snage sigurnosti u Pojasu Gaze u posljednjih 6 mjeseci ranile 30 novinara, javlja Anadolija.

U obraćanju na sjednici UN-a u Ženevi, Bachelet je podsjetila da je Vijeće za ljudska prava UN-a 22. marta usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje Izrael.

“Tokom tog perioda, na okupiranom palestinskom teritoriju nastavljena su ozbiljna kršenja međunarodnog prava, uključujući i dešavanja na velikim građanskim protestim u Gazi”, rekla je Bachelet.

Podsjetivši da Palestinci od 30. marta 2018. godine na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”, naglasila je da izraelske snage sigurnosti na demonstrante izvode napade suzavcima, vodenim topovima, ali i bojevom municijom.

Istakla je kako su žrtve izraelskih napada nerijetko mladići, ali i djeca, kao i novinari i medicinski radnici.

“Prvi dojmovi pokazuju da su ti ljudi ubijeni u okruženju bez opasnosti po život ili ozbiljne povrede”, dodala je Bachelet.

Napomenula je da su izraelske snage samo tokom prve godine proteste ubile 189 palestinskih demonstranata, izrazivši posebnu zabrinutost zbog ranjavanja 263 djece bojevom municijom.

Palestinci od 30. marta na granici Pojasa Gaze i Izraela organizuju mirne demonstracije “Marš za veliki povratak”.

Demonstranti traže povratak na teritorije s kojih su protjerani, kao i ukidanje blokade Gaze uvedene 2006. godine. U intervenciji izraelskih vojnika na mirnim protestima od početka godine je ubijeno preko 200 Palestinaca.

(Oslobođenje, portal)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest