Predstavnici Donorske mreže BiH posjetili Udruženje BH novinari

Sarajevo, 05.09.2019. – Bosna i Hercegovina će ove godine zabilježiti neslavni rekord po minimalnom broju transplantacija organa koje se rade u našoj državi, istaknuto je na sastanku predstavnika Donorske mreže BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH sa predstavnicima Udruženja BH novinari.

Tokom današnje posjete BH novinarima, predsjednica Donorske mreže BiH prof. dr. Halima Resić, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih FBiH Tomislav Žuljević i generalna tajnica BH novinara Borka Rudić razgovarali su o potrebi podizanja svijesti bh. građana u vezi sa darivanjem organa te izuzetno važnoj ulozi koju mediji imaju u tom procesu. Pravo na liječenje jedno je od temeljnih ljudskih prava, koje je brojnim pacijentima u našoj državi uskraćeno zbog nemogućnosti da dobiju organ koji bi im spasio život, naglasili su učesnici sastanka.

Dogovoreno je da će Udruženje BH novinari u saradnji sa Donorskom mrežom i udruženjima pacijenata početkom oktobra organizovati sastanak sa predstavnicima medija sa posebnim fokusom na edukaciju novinara koji izvještavaju o doniranju organa te položaj pacijenata u BiH koji čekaju na transplantacije. Također, bilo je riječi i o konkursu na kojem bi se dodjeljivale nagrade za najbolje novinarske priče/priloge koji tematiziraju ovu oblast.

Oko 2,5 miliona maraka godišnje izdvaja se u Federaciji za program transplantacije koji, nažalost, nikada nije zaživio ni blizu onog obima kakav, recimo, ima susjedna Hrvatska, koja je u samom vrhu liste evropskih zemalja po broju transplantacija. Samo za dijalizne pacijente svake godine izdvoji se oko 36 miliona maraka, a pri tome su uslovi za dijalizu u Federaciji katastrofalni – pacijenti se liječe na starim, dotrajalim aparatima, i većina njih su gotovo izgubili svaku nadu da će jednog dana dobiti novi bubreg. Menadžmenti zdravstvenih ustanova u našoj zemlji rade slabo ili nikako kako bi educirali svoje pacijente i njihove porodice o važnosti i potrebi darivanja organa – samo su neki od podataka koji su se mogli čuti tokom današnjeg sastanka u Udruženju BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest