Novi bilten E-novinar: Može li se mrziti, prijetiti i napadati bez posljedica?

Sarajevo, 5.9.2018. – Kada je u pitanju zaštita novinara u BiH kako od verbalnih, tako i od fizičkih napada, inicijative za promjenu krivičnih zakona aktuelne su i u Federaciji i u Republici Srpskoj. U ovom broju E-novinara donosimo tekst o tome šta o ovim inicijativama kaže struka, a šta politika.

Donosimo, „iz prve ruke“, i iskustva kolega koji su brutalno vrijeđani i napadani zbog posla koji obavljaju – Kristina Ljevak, aktuelna v.d.direktorica TVSA, za E-novinar otvoreno piše o bjesomučnoj hajci kojoj je izložena posljednjih mjeseci otkako je imenovana na tu funkciju. Novinar biljeljinske televizije Vladimir Kovačević, čiji je napadač Marko Čolić nedavno osuđen na četiri godine zatvora u Banjoj Luci, otkrio nam je kako se osjećao za vrijeme suđenja i šta sada, nakon svega, misli o motivima za pokušaj njegovog ubistva…

Predstavljamo i inicijative za izmjene krivičnih zakona BiH, entiteta i Brčko Distrikta koje je Udruženje BH novinari uputilo svim nadležnim institucijama i predstavnicima političkih partija. Advokat Senad Pizović piše o tome zašto je zaštita novinara u okviru krivičnih zakona pitanje od javnog interesa.

BHS (PDF)
ENG (PDF)
ARHIVA

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest