Portparol – državni službenik, novinar i urednik

U saradnji sa Njemačkom ambasadom u Bosni i Hercegovini, BH novinari nastavljaju objavljivati tekstove i istraživanja koji se odnose na različite aspekte slobode medija u BiH, aktuelne probleme unutar medijske zajednice, pritiske na medije i probleme sa kojima se novinari svakodnevno susreću u svom poslu.

Glasnogovornica Ministarstva finansija i trezora BiH i bivša novinarka Nataša Krsman piše o ulozi portparola kao osoba od kojih veoma često zavisi kvalitet i sadržaj novinarskih tekstova i priloga – šta treba znati i kako se treba ponašati dobar portparol jedne institucije, na koji način sarađivati sa novinarima i urednicima te kako svoje znanje i vještinu može iskoristiti za indirektan utjecaj na uređivačku politiku medija, ali u onom pozitivnom smislu i za novinara/urednika, i za instituciju koju portparol predstavlja.

„U praksi je česta pojava da su jedni, urednici, u funkciji vlasnika medija u kojim rade, a drugi, portparoli, u funkciji ministara, direktora ili predsjednika. Ponekad su i jedni i drugi u funkciji pojedinih političkih partija, što je neprihvatljivo, ali je evidentno u bh. društvu. 

S obzirom na to da se politika miješa u sve, političari, ako to već ne znaju sami onda uz pomoć portparola, moraju da poštuju novinarstvo kao profesiju sa svim slabostima društva u kome žive i upitnog sistema vrijednosti“, piše Nataša Krsman.

Kompletan članak na bosanskom i engleskom jeziku možete pročitati na linkovima ispod:

ENG

BHS

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest