NAJAVA: Prezentacija Platforme Mediji za ljudska prava – Mapiraj.ba

Udruženje/udruga BH novinari u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i Centrom za edukaciju ProEduca, a uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje prezentaciju Platforme Mediji za ljudska  pravaMapiraj.ba, koja će se održati u srijedu 4. septembra 2019. godine u EU Info Centru Sarajevo (Skenderija 3a) sa početkom u 13 sati.

Platforma Mapiraj.ba nudi internetske alate za sistemsko praćenje i javno prezentovanje slučajeva kršenja ljudskih prava novinara/ki i svih drugih građana i građanki BiH, a posebno ranjivih i marginaliziranih grupa. Osim toga, po prvi put u BiH ova platforma omogućava praćenje potreba i interesa svih učesnika informacionog procesa: (a)novinara koji proizvode informacije i medijske zajednice generalno i (b) građana, civilnog društva i lokalnih institucija vlasti koji dobijaju informacije ili su subjekt informisanja.

I jednoj i drugoj društvenoj grupi se krše osnovna ljudska prava, ali se takođe pojavljuju u ulozi onih koji narušavaju prava drugih: novinari putem neprofesionalnog izvještavanja i diskriminisanja u medijskim sadržajima, građani/ke kroz upotrebu govora mrženje na društvenim mrežama i online portalima, i institucije vlasti kroz individualni i kolektivni pritisak na određene medije i novinare.

Partneri na projektu “Mediji za ljudska prava” zajedno rade na uspostavljanju međusektorskih mreža i jačanju saradnje organizacija civilnog društva, medija i institucija vlasti u promociji i zaštiti ljudskih prava, te njihovoj zajedničkoj edukaciji o standardima i politikama Evropske unije u oblasti ljudskih prava i demokratije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest