Ministar Katica: MUP KS će se uključiti u projekat Udruženja BH novinari

Sarajevo, 28.08.2019.- Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sastao se danas s Unom Telegrafčić, koordinatorom Udruženja BH Novinari, koja mu je predstavila projekat “Mapiranje medijskih sloboda i izvještavanje o poštivanju novinarskih sloboda”. Telegrafčić je kazala da su ciljevi projekta, koji finansira Ambasada Njemačke u BiH, razvijanje metodologije, istraživanja i situacione analize o nasilju nad osnovnim novinarskim pravima, slobodi izražavanja i medijskim slobodama.

– Jedan od naših ciljeva je izrada jedinstvene metodologije u nadležnim institucijama kako bi u budućnosti imali tačne podatke o slučajevima verbalnih i fizičkih napada na novinare te podatke o drugim oblicima kršenja prava novinara. Udruženje će formirati međusektoralnu grupu u koju bismo željeli da se uključe i predstavnici MUP-a, kazala je Telegrafčić.

Katica je rekao da projekat koji provodi Udruženje BH Novinari ima njegovu punu podršku te da će u grupu delegirati predstavnike MUP-a KS.

– Sloboda medija i novinarstvo predstavljaju temelj demokratije i preduvjet za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je do sada, a i u budućnosti će, pružati punu podršku novinarima i štititi slobode i prava medijskih radnika jer sloboda medija kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja je osnovno ljudsko pravo, koje je ključno za razvoj demokratije, naglasio je Katica.

Izvor: mup.ks.gov.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest