Godinu dana nakon pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića motiv i nalogodavci i dalje nepoznati

Banjaluka, 26.08.2019.- Godinu dana nakon pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića i dalje nisu poznati motivi, kao i to da li postoje i ko su nalogodavci tog krivičnog djela.

Klub novinara Banjaluka podsjeća da slučaj nije riješen niti završen dok god policija i nadležno tužilaštvo ne odgovore na ta pitanja.

“Pokušaj ubistva Kovačevića, novinara BN TV i portala Gerila info, ne može se smatrati riješenim ni zbog činjenice da je jedan od počinilaca Nedeljko Dukić i dalje na slobodi. Drugi napadač Marko Čolić osuđen je nepravosnažno zbog ovog krivičnog djela na četiri godine zatvora”, rekli su iz Kluba novinara Banjaluka.

U posljednje dvije godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari registrovala je 118 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti, života i prava novinara u BiH. Među njima je najteži i najopasniji pokušaj ubistva Kovačevića. Zabilježeno je i 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja.

Klub novinara napominje da procesuiranje i kažnjavanje takvih slučajeva najčešće izostaje što dodatno ugrožava bezbjednost novinara, snimatelja, fotoreportera i drugih medijskih radnika na terenu. Zato je neophodno do kraja istražiti ovakve slučajeve i procesuirati odgovorne kako bi sankcije postale i vrsta prevencije.

Podsjetimo da je novinar iz Banjaluke Vladimir Kovačević 26. avgusta prošle godine napadnut ispred svoje zgrade u naselju Obilićevo/Mejdan u večernjim časovima u momentu kada se vraćao sa posla.

Kako je ranije rekao Kovačević, dva nepoznata muškarca sa kapuljačama na glavi su mu prišla iz mraka i počeli da ga tuku palicama na razvlačenje.

“Razvukli su šipke i počeli da me udaraju…Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu…, ispričao je Kovačević, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu.

Izvor: banjaluka.net

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest