Jedinstvena metodologija za praćenje napada na novinare i sudskih postupaka protiv medija

Sarajevo, 22.8.2019.- Potreban je sveobuhvatan, brz i pouzdan sistem informisanja i mobilizacije institucija države i organizacija civilnog društva u slučajevima napada, pritisaka i prijetnji novinarima i drugim medijskim djelatnicima kako bi se na najefikasniji način zaštitili novinari/ke i medijske slobode.

Ovo je zaključeno tokom sastanka koordinatorice Linije za pomoć novinarima Une Telegrafčić sa pomoćnicom ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Salihom Đuderijom,  te predstavnikom Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH Edinom Ibrahimefendićem.

Tokom razgovora bilo je riječi o izradi jedinstvene metodologije i drugih sistemskih rješenja za praćenje sudskih postupaka koji se vode protiv novinara i medija, te o efikasnijim načinima vođenja istraga i okončanja sudskih postupaka u interesu novinara i slobode medija.  

Predstavnici Institucije Ombudsmena i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH su izrazili spremnost za sudjelovanjem u kreiranju metodologije, ali i u drugim aktivnostima koje provode  BH novinari sa ciljem unapređenja položaja i zaštite novinara posebno u slučajevima kada su žrtve  nasilja, prijetnji, govora mržnje i drugih krivičnih djela.  

Također, na sastanku je dogovoreno i učešće navedenih institucija u međusektoralnoj grupi za stvaranje pouzdane i jednostavne baze podataka o napadima na novinare kao nezavisnog instrumenta za mapiranje medijskih sloboda u BiH i  izvještavanje o poštivanju novinarskih prava od strane nadležnih državnih institucija.    

Sastanak je dio aktivnosti koje se realizuju u okviru projekta “Mapiranje medijskih sloboda i izvještavanje o poštivanju novinarskih prava u BiH” koji BH novinari  provode od aprila 2019. godine, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest