OSCE pozvao institucije BiH da zaštite Martinu Mlinarević

Sarajevo, 20.08.2019. – Misija OSCE-a u BiH osudila je “svaki oblik nasilja i prijetnji upućenih novinarki i spisateljici Martini Mlinarević”.

OSCE poziva nadležne institucije u BiH da zaštite Mlinarević, reagiraju na ugrožavanje lične slobode i sigurnosti svih novinara, te stvore uvjete u kojima će novinarke moći obavljati radne zadatke na ravnopravnoj osnovi, bez šovinizma i predrasuda.

– Jedna od odlika demokratskih društava je da dozvoljavaju puno uživanje temeljnih sloboda, uključujući slobodu mišljenja, savjesti i izražavanja, kao i ravnopravno učešće muškaraca i žena u javnom životu. Sve navedene vrijednosti garantirane su Ustavom BiH. Iako je konkstruktivna kritika pisane riječi poželjna, nedavni događaji doveli su Mlinarević u opasnost – navodi se u saopćenju iz Misije OSCE-a u BiH.  

Podsjetimo, književnica, novinarka i aktivistica Martina Mlinarević posljednjih dana izložena je brutalnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama od dijela javnosti koji ne odobrava njene stavove.

Prava hajka na poznatu publicistkinju i blogericu krenula je nakon što su joj organizatori Evergreen Festa u Čitluku dali do znanja da je predstavljanje njene knjige na tom festivalu nepoželjno, odnosno da zbog njenog uvrštavanja u program Festivala trpe ogromne pritiske, između ostalog i od festivalskih sponzora. Martina Mlinarević na ovom festivalu trebala je predstaviti knjigu „Huzur“ u kojoj je opisala svoju borbu protiv teške bolesti, raka dojke.

(Fena/BHN)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest