Novinarski posao u BiH sve opasniji: Od prijetnji i pritisaka, do batina

Novinari u BiH se susreću sa verbalnim prijetnjama, fizičkim napadima, čestim legitimisanjem bez osnova od strane policije, uskraćivanjem akreditacija, mobingom, cenzurom, političkim pritiscima da se otkriju novinarski izvori…

Za prvih šest mjeseci ove godine, Linija za pomoć novinarima zabilježila je šest fizičkih napada na novinare odnosno novinarke, što je jednak broj kao u cijeloj prošloj godini.

Osim toga, kako su portalu InfoBijeljina potvrdili iz Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima je od januara do juna ove godine zabilježila i tri verbalne prijetnje upućene našim kolegama.

„Na osnovu kako fizičkih napada tako i verbalnih koji se ispoljavaju  putem društvenih mreža, te pritiscima političara, javnih zvaničnika i običnih građana, može se reći da su s godinama napadi na novinare/ke sve brutalniji i opasniji. Tome u prilog ide i slučaj  novinara Vladimira Kovačevića koji je fizički napadnut sa namjerom da ga se ubije“, rekli su nam kolege iz Udruženja BH novinari.

Kako ocjenjuju, krivični zakoni u Bosni i Hercegovni su dobro napisani, ali ne štite  dovoljno ovu profesiju. 

„Iz tog razloga Udruženje/udruga BH novinari su parlamentima, skupštinama, vladama, ministarstvima i klubovima zastupnika i klubovima parlamentaraca BiH, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu, uputili prijedloge za izmjene i dopune krivičnih zakona kako bi se poboljšala zaštita  novinara i medijskih profesionalaca“, ističu iz Udruženja BH novinari.

Podsjetimo, novinar RTV BN Vladimir Kovačević brutalno je pretučen kada su ga prošle godine, dok se vraćao sa novinarskog zadatka, napala dvojica muškaraca.

Za taj pokušaj ubistva, Marko Čolić iz Banjaluke osuđen je nedavno u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora. Drugi muškarac, kojeg takođe terete za ovaj napad, još je u bjekstvu.

Izvor: infobijeljina.com

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest