Predstavljena knjiga “Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti” autora Nenada Pejića

Sarajevo, 19.08.2019. – Knjiga “Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti” autora Nenada Pejića, dugogodišnjeg direktora Radija Slobodna Evropa, promovirana je u Sarajevu.

Nastala je iz potrebe autora da ispriča vlastito iskustvo, ali i priče i iskustva reportera Radija Slobodna Evropa iz različitih zemalja s kojima je u svojoj bogatoj karijeri radio.

U ovoj knjizi podijeljenoj u šest cjelina autor kroz primjere novinara i situacija u kojima su se našli nudi lekcije o tome kako izvještavati tokom kriza, sukoba, i to u različitim dijelovima svijeta.

Bio je rukovodilac na Radiju Slobodna Evropa 17 godina, osim redakcije na južnoslavenskim jezicima imao je prilike da se susreće s ljudima i njihovim dilemama svakodnevno.

Kako da nešto urade, kako da se od nečeg odbrane… Bilo mi je šteta da te priče ne stavim na papir i da ne usporedim njihova iskustva s nekim drugim medijima u svijetu – kazao je Pejić na promociji knjige.

Napomenuo je da bi volio da mlađe kolege pročitaju ovu knjigu jer tu ima savjeta kako riješiti dileme i objaviti informaciju.

Dugogodišnji novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, jedan od promotora knjige, smatra da je knjiga korisna za mlade generacije novinara jer može poslužiti kao udžbenik.

Koncipirana kao udžbenik i složena priča o svijetu, kako je kazao Boro Kontić, novinar i direktor Media Centra u Sarajevu, knjiga ima misiju da pomogne novinarima da budu bolji i izvještavaju na najbolji način.

Urednik BIRN-a Denis Džidić smatra da bi knjiga bila izvanredna i da je samo ograničena isključivo na iskustva novinara i njihovih promišljanja.

Ona, osim ovoga, posebno ima značaj za mene kao novinara s tim da se ona dovodi u vezu i s teorijom novinarstva. Moje iskustvo u novinarstvu u BiH jeste da postoji manjak mentorstva – kaže Džidić.

Dodaje da novinari koji su postigli mnogo, koji su imali zapažene karijere, nisu toliko prisutni kod nas u svakodnevnim medijima.

Zato je značajno da postoje knjige, ovakve knjige i ovakvi prostori i ovakvi događaji, da se mlađim ljudima zaista prenesu iskustva, ne samo iz BiH već šire, iako su prema mom mišljenju za nas ovdje najznačajnija iskustva upravo odavde – dodao je.

Knjigu otvara priča o američkom novinaru Seymouru Hirschu koji je 1969. godine napisao priču o zločinu američkih vojnika, odnosno o ubijanju i silovanju vijetnamskih civila u selu Mai Lai.

Autor ovu priču dovodi u paralelu s onim što se dešavalo u BiH na početku rata 1992. godine, kada prepričava napad na tadašnju zgradu Radio-televizije Sarajevo i vlastitu nemogućnost da nešto promijeni. Ili čak prihvati šta se zapravo događa.

U knjizi su opisani slučajevi novinara u Afganistanu koji je razotkrio veliku priču, ali je strahujući da svoj život morao pronaći način da je objavi i ostane siguran, i mnoga druga iskustva o tome kako da novinar zaštiti i sebe i svoj izvor za koje autor kaže da su važne jer potvrđuju da je istina uvijek vrijedna da bude objavljena.

Knjiga, prema mišljenu promotora, osvjetljava važnost tačne i provjerene informacije u vrijeme kad novinarstvo doživljava promjene i gdje se ne provjeravaju izvori, činjenice, ne traži se drugo mišljenje.

S tim u vezi je i problem lažnih vijesti, za koje autor knjige kaže da ih vidi ne kao lažne vijesti, već kao industriju lažnih vijesti protiv koje se moguće boriti jedino industrijom istine.

“Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba – Iluzija o nevinosti”, prema riječima promotora, jeste knjiga koja se kladi na to da će ipak nakon perioda u kojem se ne cijeni istina, niti se za njom traga, doći vrijeme profesionalnih i nezavisnih medija koji vjeruju u svoju misiju informiranja ljudi.

(Radio Slobodna Evropa)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest