Dodijeljena Međunarodna nagrada za slobodu medija

NEW YORK, 17.07.2019. – Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku dodijelio je novinarima iz Brazila, Indije, Nikaragve i Tanzanije Međunarodnu nagradu za slobodu medija.

Ovaj odbor, dodjeljujući nagrade novinarima, izražava poštovanje prema novinarima koji pišu usprkos tome što žive u vremenu kada sloboda medija doživljava eroziju u demokratijama širom svijeta.

Novinari se suočeni sa uznemiravanjem na internetu, pravnim i fizičkim prijetnjama te hapšenjima u potrazi za vijestima. CPJ će također dodijelio nagradu za slobodu medija “Gwen Ifill” uredniku pakistanskog lista “Dawn” Zaffaru Abbasu.

Nagradu je dobila novinarka i kolumnistica Patrícia Campos Mello koja radi u brazilskom dnevnom listu “Folha de S. Paulo”. Tokom predizborne kampanje 2018. godine u Brazilu, Campos Mello je napadnuta na internetu zbog izvještavanja o pristalicama tadašnjeg predsjedničkog kandidata Jaira Bolsonare koji su navodno sponzorirali poruke na WhatsAppu.

Nezavisna novinarka iz Indije koja se bavi istraživačkim novinarstvom u oblasti zaštite ljudskih prava Neha Dixit također je dobila ovu nagradu. Ona se suočila s pravnim i fizičkim prijetnjama, kao i uznemiravanjem na internetu, nakon što je izvijestila o navodnim zloupotrebama desničarskih nacionalističkih grupa i policije.

Lucía Pineda Ubau, direktorica vijesti i Miguel Mora, osnivač i urednik, nikaragvanske televizije “100% Noticias” također su dobili ovu nagradu. Njih dvoje uhapšeni su u decembru prošle godine nakon što su pratili i izvještavali o političkim nemirima u toj zemlji. Oslobođeni su nakon šest mjeseci provedenih iza rešetaka gdje su bili pod stalnim nadzorom i većinom u izolaciji.

Dobitnik ovogodišnje nagrade je i Maxence Melo Mubyazi, suosnivač Jamii foruma, online prostora za diskusiju i izvor vijesti, u Tanzaniji. On je optužen po restriktivnom Zakonu o cyber-kriminalu u toj zemlji, a 2017. godine pojavio se na sudu 81 put.

Izvršni direktor CPJ-a Joel Simon kazao je da dobitnici nagrada predstavljaju najbolje od novinarstva jer se radi o ljudima koji su stavili svoje živote i slobodu na kocku kako bi donijeli vijest, a dodjelom ovakvih priznanja slavi se njihova hrabrost.

– Tužna je činjenica da širom svijeta nezavisno novinarstvo ugrožavaju populistički autoriteti koji preziru i omalovažavaju rad nezavisnih medija – zaključio je Simon.

(Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest