Radionica u Tesliću: Predstavljena publikacija „Etičko izvještavanje o mentalnom zdravlju“

Teslić. 05.07.2019.- Stereotipi, stigma, diskriminacija i strah ono su sa čime se najčešće susreću osobe sa problemima mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, kako kada je u pitanju odnos njihovih sugrađana, tako i kroz medije koji nerijetko doprinose stvaranju ovakvih predrasuda, istaknuto je tokom dvodnevne radionice o etičkom izvještavanju o mentalnom zdravlju, koja je održana 4. i 5. jula u Tesliću.

Organizatori radionice, Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, zajedno sa Asocijacijom XY već devet godina uz podršku Vlade Švicarske provode Projekat mentalnog zdravlja u BiH, a jedan od bitnih segmenata tog projekta odnosi se na izvještavanje medija o osobama sa mentalnim poremećajima i oboljenjima. Urednicima i novinarima u tome bi trebala znatno pomoći publikacija „Etičko izvještavanje o mentalnom zdravlju“, prvi put predstavljena tokom radionice u Tesliću, koja donosi detaljne smjernice kako za novinare, tako i za zdravstvene profesionalce koji se bave ovom tematikom.

Kroz definisanje i prikazivanje prihvatljivih i neprihvatljivih načina izvještavanja o mentalnom zdravlju u medijima, autori publikacije objasnili su i šire posljedice neetičkog pristupa informisanju o mentalnim poremećajima. Također, autori su se bavili i terminologijom koja se upotrebljava u medijima vezano za probleme u mentalnom zdravlju, sa posebnim osvrtom na način izvještavanja o suicidu, zlostavljanju djece, psihoaktivnim supstancama, poremećajima ishrane, shizofreniji, depresiji…

– Ove smjernice već su dostavljene Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), a planiramo ih proslijediti i svim udruženjima novinara, novinskim agencijama, kao i predstaviti studentima žurnalistike, medicine, psihologije… Radionica koju smo održali u Tesliću početak je promocije ovog važnog dokumenta, za koji se nadamo da će u budućnosti postati standard kada je riječ o izvještavanju o mentalnom zdravlju – ističe prim.dr. Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema riječima prof.dr. Mire Spremo sa Klinike za psihijatriju UKC Banja Luka, ova publikacija doprinijet će boljem konceptu medijske pismenosti koji bi trebao obuhvatiti sve vrste medija.

– U publikaciji su definisane smjernice izvještavanja za medije i profesionalce u mentalnom zdravlju, što će značajno olakšati komunikaciju i poboljšati obostrano razumijevanje, te senzibilisati medije o mentalnim poremećajima što, u konačnici, za cilj ima i smanjenje stigme koja prati mentalne poremećaje – navodi dr. Spremo.

Učesnici radionice, zdravstveni profesionalci i novinari iz cijele BiH, složili su se da je etičko izvještavanje jedan od najvažnijih aspekata kada je u pitanju tretman i liječenje osoba sa mentalnim poremećajima, ali i kada je riječ o drugim ranjivim grupama, poput djece i osoba sa invaliditetom.  

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest