Predstavnici EU sa novinarima: Za loš sistem u BiH građani su podjednako odgovorni kao i političari

SARAJEVO, 25.06.2019. – Temeljita reforma pravosuđa i obrazovanja, stvaranje boljih uvjeta za mlade, korupcija, loš zdravstveni i socijalni sistem, samo su neki od problema koje Bosna i Hercegovina mora riješiti prije nego što dobije kandidatski status za Evropsku uniju – mišljenja su bh. građana predstavljena u anketi Ureda Evropske unije u BiH, ali i većine predstavnika medija i nevladinog sektora, koji su danas u Sarajevu sa zvaničnicima EU imali priliku razgovarati o Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Uz poruku „Vrijeme je da pređemo sa Mišljenja na djela“, građani, novinari i predstavnici nevladinih organizacija, kao i zvaničnici Evropske unije, slažu se u jednom: Bosna i Hercegovina definitivno još nije spremna za pristupanje EU, a samo Mišljenje Evropske komisije govori o tome da naša država niti u jednoj oblasti nije dostigla nivo koji se može smatrati dobrom pripremom za EU.

Već godinama imamo iste preporuke i potrebno je izvršiti snažan pritisak na političke elite u BiH kako bi se ti procesi konačno pokrenuli, čulo se tokom današnje diskusije. Međutim, nisu samo političari ti koji su (ne)odgovorni za takvu situaciju – učesnici debate istakli su kako je velika odgovornost i na samim građanima koji, svako u svom domenu i profesiji kojom se bavi, mogu utjecati na pozitivne promjene u društvu.

Predstavnici političke vlasti u BiH uglavnom se bave samima sobom i od njih se ne može očekivati da budu proaktivni i da preuzmu odgovornost, smatra Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari. Kao pozitivan primjer građanskog i novinarskog aktivizma, ona je navela nedavni pokušaj Vlade RS-a da izmijeni Zakon o javnom redu i miru kako bi se novinarima, odnosno snimateljima, zabranilo snimanje policijskih službenika.

Na takav potez reagovali su upravo novinari, nevladine organizacije i aktivisti, i napravili zajedničku listu prijedloga za Vladu RS-a. Vlada RS-a je na kraju povukla taj prijedlog jer on nije u skladu sa evropskim standardima zaštite medijskih sloboda i prava. To je jedan od primjera kako zainteresirane strane mogu preuzeti odgovornost za probleme koji se njih lično tiču – kazala je Rudić.

Sličnog je mišljenja i Boro Kontić, direktor Media centra, koji je prokomentirao da je „BiH bila bliža Evropskoj uniji prije 25 godina, nego što je to danas“.

Kako su istakli predstavnici EU, proces evropskih integracija u BiH odvija se sporo prije svega zato što ne postoji jasna strategija na državnom nivou i zajednička vizija približavanja Evropskoj uniji.

BiH je jedina zemlja koja nema državni program usklađivanja zakonodavstva sa propisima i zakonima u zemljama EU. Ali, kada se nešto tiče direktno građana, političari to shvataju vrlo ozbiljno jer znaju da će u suprotnom doći vrijeme kada će građani izaći na ulice, a to onda neće biti dobro za njih – zaključio je jedan od učesnika razgovora.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest