NAJAVA: Predstavljanje istraživanja o medijskim slobodama u BiH povodom 3.maja – Svjetskog dana slobode medija

Sarajevo, 02.05.2019.- U povodu 3. maja –  Svjetskog dana slobode medija, Udruženje/udruga BH novinari (BHN) i Fondacija Friedrich Ebert (FES) organizuju predstvljanje istraživanja o medijskim slobodama u BiH iz perspektive građana  u Hotelu Europa u Sarajevu, 3. maja u 12 sati (sala Atrij).

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 506 građana iz cijele BiH i u periodu od 27. marta do 8. aprila 2019. Glavna istraživačka pitanja su se odnosila na mišljenje građana o nivou medijskih sloboda i poštivanju prava novinara u BiH, prepoznavanje političkih uticaja i pritisaka na medije, glavne prepreke slobodom novinarstvu, te na  povjerenje  građana u različite vrste medija, uključujući i to koji su mediji ključni izvori informacija za građane i koliko javni medijski servisi ispunjavaju informativne potrebe građana i  druge obaveze prema  bh.javnosti.

Istraživanje o temi medijskih sloboda i zaštiti novinara u BiH, FES i BHN provode kontinuirano od 2009. godine, a rezultate tradicionalno predstavljaju  na Svjetski dan slobode medija, kako bi među medijskim  profesionalcima potaknuli interprofesionalnu debatu o javnoj odgovornosti medija i zaštiti ključnih vrijednosit slobodnog novinarstva.

Izjave za medije su planirane nakon predstavljanja rezultata istraživanja.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest