TUŽILAŠTVO BiH NA KRIVOM PUTU: Gordana Tadić savjetuje novinare

Sarajevo, 20.4.2019.- Poslije vrlo upitnih izjava nakon preuzimanja dužnosti glavne tužiteljice BiH 23. januara ove godine („korupcija nije sistemski problem u BiH“, odnosno da je ona, za dvije godine dok je bila v. d. tužiteljica u Tužilaštvu BiH, uspjela i „smirila tužioce“!), Gordana Tadić nam je sada otkrila i šta bi novinari trebalo da rade. Ukratko – novinari svoja otkrića o kriminalu, zloupotrebama, obavještajnim aferama i sličnim protivzakonitim radnjama ne treba da objavljuju, već da – prijave Tužilaštvu, ili policiji. A mogu i Predsjedništvu i Vijeću ministara?! I to, dodala je, s prikupljenim dokazima!

Ovo uputstvo novinarima, kakvo viđamo samo u nedemokratskim državama, glavna je tužiteljica saopštila u povodu „obavještajne afere“ i, držimo se zasad suzdržane ocjene, navodnog nelegalnog vrbovanja bh. građana (selefija) od strane hrvatske sigurnosne agencije SOA.

Govoreći o istragama o toj aferi, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH je opravdala obustavljanje istrage protiv tri lica (Mijo KrešićMato Đaković i Ivan Bandić) „jer to (što je objavljeno o njima) nije tačno“, zatim objašnjavala da su to „obavještajne agencije trebale riješiti među sobom“ (kao da je u pitanju nešto potpuno bezazleno, a ne, opet navodni, pokušaj diskreditacije BiH i naročito Bošnjaka i vrbovanje bh. građana), potom pozdravila odluku Predsjedništva BiH o slanju protestne note Hrvatskoj (zašto ako nije bilo nelegalnog djelovanja strane obavještajne službe?!), da bi na kraju dala preporuke – kako novinari treba da rade.

Obratite se policiji

Dakle, direktno im je poručila da se u budućnosti s prikupljenim dokazima (?!) obrate – prvo Tužilaštvu BiH ili nekoj od policijskih agencija. A može i drugim državnim organima.

U Tužilaštvo je trebalo doći nakon što se sve provjeri, ili u neku od policijskih agencija – a nikako u medije. Ovakve stvari koje mogu dovesti do uznemirenja građana, do štete po građane, do štete po građane koji se nalaze u tim zemljama je veoma loša poruka za sve one koji se nalaze u drugim državama. Novinari u tom segmentu, poštujem vašu profesiju, ja ću se u narednom periodu sve češće oglašavati, jer vidim da moram objašnjavati određene stvari, mora se voditi računa o bezbjednosti naših građana”.

Glavna tužiteljica ima i objašnjenje o tome zašto novinari ne treba da objavljuju svoja otkrića o nezakonitim djelovanjima i kriminalu. Temelj tog objašnjenja je afera s lažnim diplomama, a objašnjenje – prosto nevjerovatno.

Vidjeli ste da je afera diplome, koja se kod nas vodi kao predmet, prouzrokovala to da se u Njemačkoj diplome naših građana dodatno provjeravaju i da će naši građani doći u daleko težu poziciju u odnosu na druge.” I dodala: „Zato mislim, kada se rade takve stvari, istraživačko novinarstvo, da treba sarađivati sa Tužilaštvom, sva saznanja dostaviti nama, doći direktno nama, otvoreni smo za saradnju. Ja primam sve od građana, do svih onih koji mi se najave”.

Na primjedbu novinarke Televizije N1 – „kako (glavna tužiteljica) misli da novinari prvo treba da dođu u Tužiteljstvo BiH, jer novinari imaju pravo da zaštite svoj izvor“, Gordana Tadić se malo pravdala, ali – nije odustala od osnovne preporuke:

Mi u ovim predmetima nismo tražili izvor, niti bismo tražili izvor. Poštujemo konvencije, sve novinare, ne bismo ni tražili izvor. Ako imaju određena saznanja, određene činjenice i dokaze, oni se donose u Tužilaštvo ili policijske agencije, a koje bi mogle imati ovakve reperkusije – a ne da se objavljuju u medijima. Tek nakon provjere moglo bi doći do objavljivanja tačnih podataka. Ovo sada je izazvalo određene nejasnoće u zemlji”. “Ja predlažem svim novinarima, i svima nama koji radimo – vidite da je teška situacija, svi treba da doprinosimo da u BiH imamo stabilnost, stabilnost u regiji, morate vjerovati u Tužilaštvo da ćemo postupati ispravno bez obzira ko bio počinilac krivičnog djela”, kazala je Tadić.

Ove situacije

Smatram to sada ispravnim. To je bio pravi put. Međutim, sva ona saznanja koja su imali – trebali su u to doba biti podnijeta Predsjedništvu, da li starom ili novom sazivu, da li da se ide sa notom, a ne da dolazi do ovih situacija”, kazala je.

Ako glavna tužiteljica i Tužilaštvo BiH zaista misle da je to „ispravno“ i „pravi put“, onda mi, bojim se, nemamo ni Tužiteljstvo kakvo treba Bosni i Hercegovini, a sutra, ako njene preporuke postanu praksa, ni medije kakve javnost zaslužuje. Državne organe svakako imamo otuđene i bez prave odgovornosti zahvaljujući, uz ostalo, i ovom i svim drugim tužiteljstvima u BiH koji se ne usuđuju raditi ni svoj posao. I zato im trebaju novinari, s provjerenim i dokazanim informacijama(!), da bi otvarali i zatvarali istrage bez ikakve odgovornosti prema javnosti.

Ovom Tužiteljstvu očigledno nije sporno nelegalno i često kriminalno djelovanje državnih dužnosnika i stranih obavještajnih službi, već objavljivanje informacija o tome. Zato valjda tužiteljica i naglašava da su „mediji napravili štetu bh. građanima“ jer sada Njemačka vrši višestruke provjere diploma. Da novinari nisu otkrili prave male tvornice lažnih diploma, dakle, mogli smo biti mirni i rahat varati Njemačku i druge države u kojima tražimo hljeb. „Šteta“ što to više neće moći tamo. Ne treba sumnjati da će ovdje u BiH, uz ovakve tužitelje i državne organe vlasti, i dalje moći.

Ako će ovakve savjete dijeliti novinarima, molimo glavnu tužiteljicu da se ne drži vlastitog obećanja da će se „u narednom periodu sve češće oglašavati, jer vidim da moram objašnjavati određene stvari“.

Autor: Mehmed Halilović/Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest