Reporteri bez granica: Novinari nisu sigurni

Pariz, 19.4.2018. Svjetski indeks slobode medija za 2019. koji su objavili Reporteri bez granica (RSF) pokazuje kako je mržnja prema novinarima degenerirala u nasilje, doprinoseći povećanju straha. Broj zemalja koje se smatraju sigurnima, gdje novinari mogu raditi u potpunoj sigurnosti, i dalje opada, dok autoritarni režimi nastavljaju poštravati zakone koji se odnose za medije.

RSD Index svake godine ocjenjuje stanje u medijima i novinarstvu u 180 država i teritorija. Izvještaj ukazuje na narastajući osjećaj straha kod novinara. Politički lideri neprijateljstvo prema novinarima izazivaju svojom retorikom, što u konačnici donosi opasnosti za novinare.  Norveška je treću godinu zaredom na prvom mjestu po Indexu, dok je Finska zauzela drugo mjesto. Holandija, naprimjer, je na četvrtom mjestu, ali i u tom zemlji su dva novinara koja su istraživala organizirani kriminal živjeli pod stalnom policijskom zaštitom.

Nasilje koje se koristi za progon novinara pokazuju vlasti koje ne poznaju nikakva ograničenje.Ubistvo saudijskog kolumniste Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine uputilo je jasnu poruku novinarima daleko izvan Saudijske Arabije. Mnogi novinari su iz straha počeli sebe cenzurirati ili prestali pisati.

Najveća pogoršanja u navodno najboljim regijama

Od svih svjetskih regija, najveće pogoršanje je u Sjevernoj i južnoj Americi. Primjerice Nikeragva (114) pala je za 24 mjesta. Razlog tome su protesti koje prate novinari protiv vlade predsjenika Ortege. Novinari se tretiraju kao demonstranti i često su i fizički napadnuti. Mnogi su morali pobjeću u inozemstvo kako bi izbjegli optužbe za terorizam. Nadalje, jedna od najopasnijih država za novinare u svijetu je Meksiko, u kojem je najmanje deset novinara ubijeno 2018. godine. RSF je tražio da se neprocesuiranje i nekažnjavanje za ubistva novinara  rasvjetili pred Međunarodom kaznenim sudom.

Evropska unija i Balkan su područje u kojem je zabilježeno drugo najveće pogoršanje u regionalnoj ocjeni. U EU i na Balkanu poštuje se sloboda medija i načelnonovinari su najsigurniji u ovom regionu, ali su ipak oni izloženi ozbiljnim prijatnjama. Ubistva na Malti, Slovačkoj i Bugarskoj, verbalni I fizički napadi u Srbiji i Crnoj Gori. Mnoge televizijske ekipe se nisu usudile da prate proteste Žutih prsluka u Francuskoj bez pratnje obezbjeđenja.

Iako je pogoršanje regionalne ocjene malo, regija Bliskog istoka i Sjeverne Afrike je i dalje najopasnija za novinare. Unatoč blagom padu broja ubijenih novinara u 2018. godini, Sirija i Jemen su i dalje izuzetno opasna mjesta za medijske djelatnike. Osim ratova i kriza kao što je slučaj u Libiji, u ovoj regiji jedne od najvećih opasnosti su hapšenja i zatvaranja novinara. Primjerice, Iran ima najviše zatvorenih novinara u svijetu. Deseci novinara su također uhvaćeni u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Bahreinu, a mnogi od njih bez suđenja. Kada se događa suđenje, postupak se odugovlači beskrajno, kao primjerice u Maroku. Jedina pozitivna slika u ovoj regiji je Tunis u kojem je došlo do velikog pada kršenja medijskih sloboda.

Afrika je zabilježila najmanje pogoršanje u regionalnom rezultatu. Nakon promjene vlasti u Etiopiji koja je oslobodila sve zatočene novinare, ova zemlja skočila je 40 mjesta na listi indexa u 2019. godini. Također Gambija je došla na 30 mjesto sa 92-og zbog nove vlade. Nove vlade nisu bile dobre u svim državama za medije. Tanzanija je zabilježila nezapamćene napde na medije od trenutka kada je Johon “Bulldožer” Magufuli postao predsjednik.

Regije Istočna Evropa i Srednja Azija nastavljaju zauzimati drugo mjesto od posljednjeg u Indexu. Najviše se pogoršao pravni okvir za medije. Rusija i Turska nastavljaju progon nezavisnih medija i novinara.

S propagandom, cenzurom, zastrašivanjem, fizičkim nasiljem i cyber-uznemiravanjem, azijsko-pacifička regija i dalje ostaje sa nepromjenjenom regionalnom ocjenom, i dalje se nalazi na trećem mjestu od posljednjeg. Broj ubijenih novinara je iznimno visok u Afganistanu, Indiji i Pakistanu. Dezinformacije postaju također problem, manipulacije na društvenim medijima, poruke mržnje postale su uobičajne u ovoj regiji. Sedmogodišnje zatvorske kazne izrečene dvojici Reutersovih novinara za pokušaj istraživanja genocida nad Rohinjama smatrane su ničim neobičnim. Pod rastućim utjecajem Kine, cenzura se širi na Singapur i Kambodžu.

Izvor: Analiziraj.ba/ RSF

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest