UO BHN: Javni protest Bakiru Izetbegoviću

Sarajevo, 01.04.2019.- Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinara (BHN) upućuje javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) zbog politički neodogovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal. Na press konferenciji SDA, održanoj u subotu 30. marta, Izetbegović je izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, „nije napao fotografa već kameru“ čime je na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad. 

Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o „napadu na kameru“ predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih „ratnih zasluga“, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca. Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovu ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od gospodina Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda krivičnog djela, te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal.

U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija – spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da „iz svojih redova izbace samo jednog“  novinara „kome istina nije sveta“.

Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dvije decenije, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost,  umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK –u i podnošenja tužbe za klevetu.

U tom kontekstu, UO BHN javno poziva gospodina Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda.

Upravni odbor BH novinara

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest