Forto: Napade na novinare tretirati kao krivično djelo

Sarajevo, 29.03.2019.- Vlada Kantona Sarajevo osuđuje napad na fotoreportera Adija Kebu, kojeg je tokom vršenja njegovog radnog zadatka, fizički i verbalno uznemiravao predsjednik SDA Novi Grad Huso Ćesir.

Slučaj Kebo je, kako se dodaje, posljednji u nizu napada na novinare i medijske radnike koji su sve učestaliji u BiH. Sloboda medija i pravo građana da budu informisani su u samoj suštini demokratskog društva, a statistika iz prošle i ove godine kazuje da su ove slobode ozbiljno ugrožene.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je rekao da osude, ma kako oštre bile, neće promijeniti mnogo, sve dok se ovakvi napadi ne budu krivično sankcionisali. Naša stranka će inicirati izmjene Krivičnog zakona FBiH.

– Cijeneći važnost slobode medija i društvenu ulogu novinara, svoje napore ćemo usmjeriti u izmjenu Krivičnog zakona, prema kojem bi se u budućnosti napadi na novinare i medijske radnike tretirali kao napadi na službena lica. I od te borbe nećemo odustati – kazao je premijer Forto, saopćeno je iz Pres- službe KS.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest