Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje ispisivanje homofobnih grafita

Pred otvorenje 5. po redu queer festivala Merlinka u Tuzli, na nekoliko gradskih lokacija u proteklim danima postavljeni su plakati kojim se građani i građanke Tuzle pozivaju na protest ispred Ateljea Ismet Mujezinović u 18h, zbog „sprečavanja otvaranja i održavanja nakaradnog i nemoralnog Queer Festa“. Danas, na dan otvaranja Merlinke, na Ateljeu Ismet Mujezinović, osvanuo je homofobni grafit „Pederi, liječite se!“

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje ispisivanje homofobnih grafita, i traži od policije i pravosuđa Tuzlanskog kantona da adekvatno reaguju, istraže i procesuiraju ovo krivično djelo, te da ovakva krivična djela definišu kao krivična djela počinjena iz mržnje.

Također, od institucija za zaštitu ljudskih prava u BiH i predstavnika_ca vlasti zahtijevamo da javno osude svaki homofobni i transfobni grafit/napad, kao i da poduzmu konkretne mjere za borbu protiv homofobnog i transfobnog nasilja, te da adekvatno zaštite organizatorice_re i   učesnike_ce Festivala Merlinka u Tuzli.

Mržnja i nasilje, koje je povezano s njom, toliko su duboko ukorijenjeni u našu kulturu i svakodnevnicu da su postali uobičajeni do te mjere da bh. društvo generalno ima indiferentan stav prema ispoljavanju mržnje sve dok ne dođe do eskalacije – kada mržnja preraste u incident ili zločin. Incident i zločin iz mržnje su motivisani netrpeljivošću i/ili predrasudama prema drugačijem u društvu, odnosno prema stvarnim ili/i pretpostavljenim ličnim svojstvima žrtve.

Napominjemo da iako je jedna od prvih asocijacija za ‘krivično djelo počinjeno iz mržnje’ fizičko nasilje i/ili ubistvo, pojam obuhvata širi spektar različitih krivičnih djela, kao što su: oštećivanja tuđe imovine, pljačka, krađa, ucjena, zastrašivanje, ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pisanje prijetećih grafita, uznemiravanje, seksualno napastvovanje, nanošenje tjelesnih povreda, ubistvo i mnoga druga krivična djela koja su zabranjena krivičnim zakonima BiH, njenih entiteta i Brčko Distrikta.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative
Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu BiH

Tuzlanski otvoreni centar

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest