NAJAVA: Konferencija “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijma”

Sarajevo, 27.02.2019.-Udruženje/udruga BH novinari po drugi put organizuje konferenciju “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”, koja će se održati 8. marta 2019., u hotelu Europe u Sarajevu (Vladislava Škarića 5) sa početkom u 10:00 časova.

Bosna i Hercegovina ima zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, usklađen sa svjetskim standardima u ovoj oblasti. Uprkos progresu u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira, u “stručnoj zajednici postoji saglasnost da nejednakost između spolova u značajnoj mjeri postoji u različitim društvenim sferama, uključujući i oblast medija”.

Udruženje BH novinari je početkom 2018. godine sprovelo istraživanje koje je pokazalo kako je udio žena na pozicijama direktorice u medijima u BiH 25,3%, a muškaraca 74,7%. Najlošija rodna struktura je na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15,8% direktorskih mjesta.  Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika/ca u medijima, a udio muškaraca iznosi dvije trećine. Najviše žena na pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru (44,7%), a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21,7% imenovanih na tim pozicijama.

Početkom 2019. BH novinari su sproveli drugo istraživanje koje je pokazalo da i same medijske uposlenice svoj položaj percipiraju negativno (53,1%), što zbog odusustva iz najozbiljnih informativnih sadržaja, što zbog težeg napredovanja u karijeri u odnosu na muške kolege, ali i zbog stereotpizacije i seksualizacije.

Sudionici druge konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušaće dati odgovor na pitanje o uređenju medijskog sektora u kontekstu bolje zaštite medijskih uposlenica, ali i ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u zaštiti novinarki, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkm i uredničkim pozicijama u medijima.

Konferencija se održava u okviru projekta “Jačanje mreže novinarki u Bosni i Herecgovini”, finansiranog kroz Program osnaživanja nezavisnih medija u BiH (IMEP) i uz podršku Free Press Unlimited iz Holandije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest