EU: Postignut dogovor o direktivi o autorskim pravima

Brisel, 14.02.2019.- Predstavnici triju europskih institucija, Vijeća, Komisije i Parlamenta, konačno su u srijedu navečer postigli suglanost u vezi novih pravila o autorskim pravima, koja bi trebala donijeti pravednije naknade kreatorima sadržaja na kojima velika sredstava zarađuju internetske platforme.

“Napokon smo dobili moderna pravila o autorskim pravima, što je veliki uspjeh  za cijelu Europsku uniju, koji je odavno trebao biti postignut”, izjavio je povjerenik za digitalno tržište Andrus Ansip, prenosi Hina.

Dogovor je postignut nakon trodnevnog razgovora u kojem sudjeluju predstavnici Vijeća, Komisije i Parlamenta.

Lobistički rat

Sada preostaje da ga službeno potvrdi Vijeće EU-a i EP-a na plenarnoj sjednici prije europskih izbora krajem svibnja ove godine.

“Pregovori su bili teški, ali ono što je bitno na kraju je da imamo pravedan i uravnotežen rezultat koji je prikladan za digitalnu Europu: slobode i prava korisnika interneta bit će poboljšani, naši kreatori će biti bolje nagrađeni za svoj rad, a internetsko gospodarstvo će imati jasnija pravila za rad i uspjeh”, dodao je Ansip.

Prijedlog direktive, koji je Komisija predstavila u rujnu 2016. godine, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa, u kojem su snage odmjeravali na jednoj strani medijske kuće i umjetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta.

Velika bitka se vodila oko članaka 11 i 13, koji daju pravo medijskim izdavačima da monetiziraju svoje sadržaje na internetskim sajtovima poput Google Newsa, a također će moći lakše uočiti i pronalaziti kršenja autorskih prava na sajtovima poput YouTubea.

Jedan od dijelova prijedloga izmjena zakona oko kojeg su se najviše “lomila koplja” odnosi se na Članak 11, prema kojem bi internet kompanije morale plaćati “porez na linkove”, što znači da bi morali plaćati prije svega agencijama, novinama i časopisima objavljivanje njihovih naslova, fotografija i tekstova na svojim sajtovima.

Sporni članci 11 i 13

Druga “osporavana” točka, Članak 13, predviđao je obvezu tehnoloških platformi da “filtriraju” sadržaje koje ljudi postavljaju na njih i da provjere je li došlo do kršenja autorskih prava.

Tehnološke platforme i internet aktivisti podigli su prošle godine glas protiv odluke EP-a o reformi regulative o zaštiti autorskih prava, koja bi autorima video snimaka, glazbenih brojeva, proizvođačima vijesti i vlasnicima drugih prava omogućila da zahtijevaju kompenzaciju za objavljivanje njihovog sadržaja “online”.

S druge strane, pristaše ovih reformi su bile zadovoljne odlukom EP-a, pa je tako predsjednik Europske udruge autorskih skupina – GESAC Anders Lassen rekao tada da “današnji dan predstavlja pobjedu za Europu i za njezinu neovisnost od nekolicine tehnoloških giganata koji su profitirali od zastarjelog zakona”.

Izvor: AlJazeera Balkans

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest