UO BH novinari: Javni protest dr Sebiji Izetbegović zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima

Sarajevo, 2.2.2019.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest dr Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31.januara ove godine.

Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih saradnika, u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od  javnog značaja. Upravni odbor BH novinara osuđuje takvo postupanje, ocjenjuje  ga neprimjerenim,  suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije – i novinarsku i ljekarsku.

Bez namjere da određuje vodećim ljudima sarajevskog KCUS – a na koji će način organizirati konferenciju za novinare, smatramo kako niko, pa ni doktorica Izetbegović sa saradnicima, nema pravo obrušiti se na novinare pojedinih medija, uskratiti im odgovore na pitanja o poslovanju, kvaliteti i nivou usluga građanima, kao i odlasku brojnih stručnjaka iz ove zdravstvene ustanove. S tim u vezi, Upravni dobor BH novinara zahtjeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima,  uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i  zdravstvenih usluga u KCUS – u.

Upravni odbor BH novinara poziva također novinare i medije da sa mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u situacijama kada javni zvaničnici vrijeđaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja. U takvim bi situacijama svi novinari, solidarno, morali napustiti događaj, te bojkotirati rad ustanova i pojedinaca koji ruše integritet novinarske profesije,  medijske  slobode i druge vrijednosti demokratskih društava.

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest