Rekordan broj novinara u zatvoru, zbog obavljanja posla

Njujork, 14.12.2018.- Rekordan broj novinara u svijetu nalazi se iza rešetaka zbog obavljanja svojeg posla, uključujući i dva Reutersova novinara čije je zatvaranje u Mijanmaru izazvalo reakciju međunarodne zajednice, prema izvješću objavljenom u četvrtak.

Zaključno s prvim prosincem u svijetu je bio zatočen 251 novinar, napominje se u godišnjem izvješću Odbora za zaštitu novinara (CPJ). Treću godinu zaredom, više od polovice njih je u Turskoj, Kini i Egiptu, gdje su vlasti optužuju novinare za protuvladine aktivnosti.

“Vidimo to sada kao trend”, naglasila je autorica izvješća Elana Beiser te dodala kako je to sad “nova normalnost”.

Broj novinara zatvorenih pod optužbom za “lažne vijesti” popeo se na 28, od 21 koliko ih je bilo prošle godine te njih devet iz 2016., navodi Odbor čije je sjedište u SAD-u i neprofitna je organizacija koja promiče slobodu tiska, prenosi Hina.

Izvješće je kritiziralo američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog čestih karakterizacija negativnog izvještavanja kao “lažnih vijesti”; fraza koju također koristi drugi čelnici koji kritiziraju novinare, poput onih na Filipinima i u Turskoj.

Izvješće je objavljeno isti tjedan kada je časopis Time proglasio nekoliko novinara kao “osobu godine”.

Ta grupa novinara uključivala je i Reutersove novinare Wa Lone i Kyaw Soe Oo, koji su zatvoreni prije godinu dana u Mijanmaru, te saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koji je bio ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije dva mjeseca.

Izvor: analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest