Najava: Stručna debata “Reguliranje tržišta oglašavanja i transparentnosti medijskog vlasništva u BiH” u Banja Luci

Banja Luka, 11.12.2018.-Stručna debata pod nazivom “Reguliranje tržišta oglašavanja i transparentnosti medijskog vlasništva u BiH ” održaće se u srijedu 12. decembra 2018. godine u Banja Luci sa početkom u 12:00h u Muzičkom paviljonu Staklenac.

Cilj organiziranja debate u Banja Luci je da medijska i oglašivačka zajednica iz ovog dijela BiH daju svoj doprinos i prijedloge za uređenje transparentnosti medijskog vlasništva i oglašivačkog tržišta u BiH, koje će poštovati evropske standarde i moći doprinijeti jačanju bosanskohercegovačke medijske industrije u cjelini.

Bosna i Hercegovina, za razliku od zemalja EU, nema sveobuhvatan zakon o oglašavanju niti je na bilo koji način riješila pitanje transparentnosti medijskog vlasništva i medijskog pluralizma. Različiti zakoni i propisi, koji primarno regulišu druge oblasti, samo se djelomično odnose na oglašavanje i finansiranje medija javnim novcem; postojeći zakon i propisi nisu harmonizirani na cijelom teritoriju države BiH, a u pojedinim segmentima su čak i kontradiktorni.

Ovakvo (ne)regulisano i oslabljeno medijsko tržište i tržište oglašavanja jedan su od uzroka lošeg položaja medija, uključujući i novinare i urednike, te u konačnici dovode do različitih oblika medijskog klijentelizma, neprofesionalnog izvještavanja i/ili nelojalne konkurencije i damping cijena u oblasti marketinga. Oglašavanje javnih subjekata, vlasništvo nad medijima i finansiranje medija iz javnih budžeta predstavljaju područja sa potencijalnim nedozvoljenim uplivom države u medijsku industriju i snažnog uticaja na informacije koje se putem medija plasiraju gradjanima.

Sve su to bili razlozi pokretanja projekta „Mediji i javni ugled“ u junu 2016. godine sa izradom posebnih studija u oblasti transparentnosti medijskog vlasništva, oglašavanja i javno dostupnih informacija o finansiranju medija putem javnih budžeta, te izradom nacrta zakonske regulative u navedenim oblastima.

O projektu: Projekt “Mediji i javni ugled” koji je pokrenut s ciljem promoviranja transparentnosti medijskog vlasništva i legitimnih obrazaca finansiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini. Projekt finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a provodi konzorcij kojeg čine Udruga/udruženje BH novinari, Fondacija Mediacentar, Vijeće za štampu i online medije u BiH i NVO JaBiHEU.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest