Vijeće uposlenika TVSA: Podržavamo umjetničke, novinarske i uredničke slobode

Sarajevo, 6.12.2018.-Vijeće uposlenika TVSA u kontekstu trenutnih zbivanja, a vezanih za gostovanje bh. karikaturiste Filipa Andronika, u emisiji Dobre vibracije, te neprijatnih posljedica koje je to gostovanje izazvalo, najviše po neke od uposlenika TVSA ali i karikaturiste Andronika, ima potrebu da saopštenjem za javnost izrazi svoj stav. Otvoreno podržavamo slobodu izražavanja, umjetničke slobode, ali i novinarske i uredničke slobode za izbor sugovornika i gostiju u programu TVSA kao javnog emitera kojeg finansiraju naši sugrađani. Iz odgovornosti prema prije svega gledateljima, iskazujemo svoje opredjeljenje da se otvoreno borimo za odgovornost javno izgovorene riječi. Nedopustivo je da se na bazi lične interpretcije bilo kojeg umjetničkog djela, osuđuje i izaziva javni linč. Televizija Sarajevo i njeni uposleni (Vijeće uposlenika) ne žele biti prostor političkih obračuna baziranih, ponavljamo, na pretpostavkama. Sloboda umjetnikovog izražavanja, kao i sloboda medija na ovaj način još jednom je beskompromisno ugrožena.

S obzirom na to da pojedine kolege na TVSA, koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji emisije, trpe neugodnosti, da su pojedini izloženi medijskom linču, i ono što je najgore, nakon gostovanja u našem programu i reakcije Uprave JP TVSA, strip crtač Filip Andronik i  kolegica Enisa Skenderagić primili su i prijeteće poruke. Vijeće uposlenika TVSA apeluje na nadležne i bh. javnost da u skladu sa svojim ovlaštenjima reagiraju. Ukoliko je i učinjen propust, podsjećamo da za sve eventualne nepravilnosti ostaje mogućnost prijave Regulatornoj agenciji za komunikacije, čiji je zadatak da to procijeni i utvrdi. Napominjemo da ćemo, kao Vijeće uposlenika, stati u zaštitu naših kolega koji su realizovali emisiju Dobre vibracije, a koji su izloženi raznim pritiscima. U proteklom periodu neprofesionalizam pojedinih osoba na rukovodećim ali i uredničkim pozicijama u TVSA učinio je mnoge krupne i teške povrede, a da za to nije odgovarao.

Najoštrije osuđujemo političke pritiske i utjecaj na profesionalno i etičko izvještavanje, što se do sada na TVSA događalo skoro svakodnevno, kao i političke zloupotrebe rukovodećih pozicija na TVSA. Vijeće uposlenika TVSA neće tolerirati bilo kakve političke zloupotrebe ni ovog, kao ni potencijalnih budućih slučajeva. Tražimo i borićemo se da konačno JP TVSA postane javni emiter koji poštiva sve profesionalne i etičke standarde, te da odgovara isključivo sugrađanima i zakonodavnim organima. Vijeće uposlenika istovremeno osuđuje brojne primjere autocenzure i neprofesionalizma kojem svjedočimo godinama, te smo iz tih namjera i oformljeni u novembru ove godine. Vijeće uposlenika kao novoosnovano tijelo unutar JP Televizija Kantona Sarajevo neće dozvoliti cenzure, ograničavanja medijske slobode i slobode izražavanja. U našoj TV kući rade vrijedni i časni ljudi, novinari sa dugogodišnjim iskustvom, spremni da sačuvaju dignitet TVSA ali i profesije te da ispune svoju osnovnu ulogu, a to je da budu servis građana Kantona Sarajevo.

Vijeće uposlenika Televizije Kantona Sarajevo

Sarajevo, 6.12.2018.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest