U Mostaru podržani prijedlozi zakona koji će štititi interese medija

Mostar, 5.12.2018.-Predstavnici medijske zajednice u Mostaru podržali su donošenje zakona o transparentnosti medijskoga vlasništva i zakon o oglašavanju u medijima kao dva nedostajuća zakona u ukupnom sektoru legislative za rad medija u BiH i kao doprinos novinarskoj profesiji i stabilnosti medijskog tržišta u BiH.

Kako je naglašeno tijekom današnje debate “Reguliranje tržišta oglašavanja i transparentnosti vlasništva u BiH” održane u Mostaru, ovi zakoni će štititi interes u medijima te razdvojiti, na neki način, pitanja kretanja novca u medijima i medijskoj industriji od medijskih sadržaja, profesionalnih standarda i kvalitete medijskoga sadržaja.

– Na jedan način, ovi zakoni će štititi novinare od klijentelističkih politika koje se pojavljuju u medijima na način da sve više i više medijskih sadržaja i načina, na koji će neke teme biti predstavljene, diktiraju veliki oglašivači, velika javna poduzeća i država, kroz financiranje medija putem svojih proračuna – istaknula je generalna tajnica Udruge “BH Novinari” Borka Rudić.

Neka istraživanja, dodala je, pokazuju da se državne institucije (javni organi, ministarstva i sl.) pojavljuju kao najveći oglašivači na tržištu BiH, što je ogroman novac.

Taj javni novac koji se investira u medije, mora biti jasno predstavljen i imati jasne kriterije, a mora se pokazati i koliko se tim javnim novcem štiti javni interes, ili određeni interesi pojedinih političkih, ekonomskih i nacionalnih lobija u BiH, naglasila je.

Prijedlozi zakona će biti predstavljeni 17. prosinca u Sarajevu nakon završne konferencije “Mediji i javni ugled” kao trogodišnjeg EU projekta u BiH, a tražit će se i prilika da o ovim prijedlozima razgovara profesionalna medijska zajednica najmanje godinu dana, kako bi se oni unaprijedili.

– Čim bude formirana vlast u BiH, prijedlozi zakona će biti predani u parlamentarnu proceduru – ustvrdila je Rudić.

Profesorica Filozofskoga fakulteta mostarskog sveučilišta doc. Daniela Jurčić smatra kako je nužno sačiniti jedan model u kojem bi ozbiljni mediji bili jasno odvojeni od drugih subjekata na tržištu i kao takvi bili tretirani kao organi koji djeluju u interesu javnosti.

– S obzirom na to da je financiranje iz javnih proračuna u BiH skoro u potpunosti neregulirano, stvarni učinak financiranja na kvalitetu novinarstva i javni interes, krajnje je upitan – ocjenjuje prof. Jurčić.

Ukoliko želimo u EU, a želimo, zaključuje ona “onda se moramo držati smjernica EU za potporu slobode medija i medijskom integritetu, ali ćemo morati objavljivati opseg i udio javnih sredstava u svakoj medijskoj kući”.

Predsjednik Kluba novinara Mostar Faruk Kajtaz istaknuo je kako je set zakona koji se priprema zapravo u funkciji samih novinara i medija i da ga treba podržati jer će uvesti malo više reda u medijsku industriju koja nikada, ocjenjuje, nije bila u lošijoj situaciji.

– Novinari su potplaćeni i jednim dijelom su i oni sami odustali od profesionalnih standarda što je katastrofa, ne samo za medije nego i za novinarstvo kao profesiju – mišljenja je Kajtaz, koji smatra da bi jedan jasan zakonski okvir bio od velikog značaja za medije i novinare koji moraju puno više poraditi na vlastitom profesionalizmu.

Na debati je također istaknuto kako bi se trebala uspostaviti jedinstvena baza podataka, koja bi bila u nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije i/ili Vijeća za tisak u BiH ili neke druge organizacije.

Projekt “Mediji i javni ugled” koji je pokrenut s ciljem promoviranja transparentnosti medijskog vlasništva i legitimnih obrazaca financiranja medija i oglašavanja u BiH, financira Europska unija u Bosni i Hercegovini, a provodi konzorcij kojeg čine Udruga BH novinari, Fondacija Mediacentar, Vijeće za tisak i online medije u BiH i NVO JaBiHEU.

Izvor: FENA

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest