Slovenski sud osudio Janšu na uvjetnu zatvorsku kaznu jer je novinarke nazvao medijskim “prostitutkama”

Celje, 28.11.2018.- Čelnika slovenske opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu okružni sud u Celju  u petak je nepravomoćno uvjetno  osudio na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godine dana jer je na Twitteru dvije novinarke Slovenske televizije nazvao medijskim prostitutkama nakon što su u emisiji, kako je rekao, nekorektno izvještavale o njegovoj stranci.

Nakon što je u udarnom terminu javnog servisa početkom 2016. objavljena emisija u kojoj  je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) prikazana kao stranka čiji su članovi navodno povezani s krajnjom ekstremističkom desnicom koja traži reviziju povijesti, što se dokumentiralo navodom da su se njeni članovi registrirali u Facebook skupinu “Legija smrti”, što je stranka demantirala, Janša je reagirao na svom Twitter računu.

“Na nekakvoj Facebook stranici javne televizijske kuće nude se jeftine usluge odsluženih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Svodnik Milan”, napisao je Janša.
U tome su se prepoznale autorica emisije, novinarka Eugenija Carl i urednica  informativnog programa javne televizije Mojca Šetinc Pašek, te zbog uvrede časti  odštetno i kazneno tužile Janšu.
U odštetnoj tužbi već im je pravomoćno dodijeljeno po 6 tisuća eura, a sad je sud u Celju donio nepravomoćnu presudu i u kaznenom dijelu parnice.

Slovenski oporbeni prvak u petak je na sudu izjavio da je svojim tvitom reagirao na nekorektno izvješćivanje spomenutih novinarki o njegovoj stranci i da zapisom “nije mislio na spolnu nego medijsku prostituciju”, te da im je ako su to tako shvatile spreman ponuditi ispriku.
Odvjetnik novinarki izjavio je u sudnici da to ne shvaća kao ispriku nego kao neumjesni sarkazam.
Janša je nakon završetka suđenja kazao da je njegov  tvit bio reakcija na televizijski prilog novinarke Evgenije koja je u emisiji izrekla “hrpu gnusnih laži” na račun članova SDS-aa,  te da je njenu emisiju vidjelo 100.000 ljudi, dok je njegov tvit pročitalo možda samo nekoliko stotina njegovih sljedbenika na društvenim mrežama.

Izvor: Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest