BIJELA KUĆA UKINULA PROPUSNICU NOVINARU CNN-a

Vašington, 09.11.2018.- Bijela kuća ukinula je novinarsku propusnicu dopisniku CNN-a Jimu Acosti poslije njegove žustre rasprave s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom za vrijeme konferencije za novinare.

Rasprava je počela kada je Acosta pitao Trumpa o karavanu migranata koji idu iz Latinske Amerike ka američkoj južnoj granici s Meksikom.

Kada je novinar pokušao da postavi dodatno pitanje, Trump je rekao “To je dosta”, a žena koja stažira u Bijeloj kući bezuspješno je pokušavala da mu oduzme mikrofon.

Predstavnica za štampu Bijele kuće Sarah Sanders izdala je saopćenje u kome je optužila Acostu da je “stavio ruke na mladu ženu koja je pokušavala da radi svoj posao kao stažistkinja u Bijeloj kući”, dodajući da je to “apsolutno neprihvatljivo”.

Interakcija između Acoste i stažistkinje je bila kratka. Acosta je izgledao kao da odguruje njenu ruku dok pokušava da dođe do mikrofona dok je govorio. On joj je rekao “Izvinite, gospođo”.

Acosta je u Twitter poruci negirao da je dotakao. CNN je u saopćenju naveo da je Bijela kuća ukinula Acostinu novinarsku propusnicu iz “odmazde zbog njegovih izazovnih pitanja”, i optužio predstavnicu za štampu Bijele kuće Sarah Sanders da laže o Acostinom ponašanju.

Udruženje izvještača iz Bijele kuće pozvalo je da se povuče odluka o oduzimanju novinarske propusnice izvještaču CNN-a poslije rasprave s Trumpom. Udruženje navodi da se propusnica koju izdaju vlasti koristi kao sredstvo za kažnjavanje izvještača.

Novinari koji izvještavaju iz Bijele kuće dužni su da zatraže propusnice kojima mogu svakodnevno da dolaze u novinarske dijelove zgrade u zapadnom krilu.

Izvor: N1

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest