Protest novinara u Banjoj Luci: Napad na Kovačevića – napad na slobodu izražavanja

Banja Luka, 06.11.2018.- Nedopustivo je da više od dva mjeseca nakon pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije, nije priveden drugoosumnjičeni, niti su otkriveni motivi i nalogodavci napada poručili su novinari u Banjoj Luci protestnim okupljanjem ispred prostorija Kluba novinara u ovom gradu.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka, u obraćanju okupljenima rekao je da iako je poznato da se drugoosumnjičeni nalazi van Banje Luke, sud u ovom gradu odbija raspisati međunarodnu potjernicu te da je raspisana samo centralna potjernica, prenosi Anadolija.

“Mislimo da se ovim dodatno narušava kredibilitet institucija [bh. entiteta] Republika Srpska i malo vjerujemo u njihovu želju da ovaj slučaj privedu kraju”, kazao je on.

‘Kao napad na službena lica’

Za dvije godine je Linija za pomoć novinarima u Bosni i Hercegovini zabilježila 118 napada na novinare u ovoj zemlji, a većina ovih slučajeva nikad nije procesuirana, niti je došlo do sudskog epiloga.

“Ukoliko se ovo ne riješi, Klub novinara i medijska zajednica neće nijemo posmatrati, tražićemo da se ovaj slučaj razriješi kao i svi ostali. Pokušaćemo svim zakonitim sredstvima da se borimo za naša prava, nećemo dozvoliti da ostane ovakav ambijent u kojem se osjećamo ugroženo i ne možemo da vršimo svoju dužnost i da radimo naš posao”, rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, Klub novinara Banja Luka će nastaviti tražiti od Narodne skupštine RS-a izmjene Krivičnog zakons RS-a da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

“Ovo nije napad na jednog kolegu novinara, ovo je napad na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Vukelić.

Otkriti motive i nalogodavce napada

Vladimir Kovačević je rekao da je najvažnije da se otkriju stvarni motivi i nalogodavci napada na njega.

“Ne očekujem da se ovaj slučaj riješi do kraja, ne vjerujem da će se otkriti nalogodavci, jer do sad bi trebalo da bude zvaničnih informacija. Ono što buni je da nema nikakvih informacija iz tužilaštva, činjenica je da ne mogu otkrivati detalje istrage, ali mogli su organizovati nekakvo obraćanje javnosti”, kazao je on.

Tužilaštvo sumnjiči Marka Čolića i Nedjeljka Dukića, za kojim je raspisana centralna potjernica, da su teleskopskim palicama 26. augusta u Banjoj Luci “nanijeli teške tjelesne povrede u predjelu glave i tijela” Kovačevića.

Izvor: Aljazzera Balkans

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest