Završen dvodnevni seminar “Mediji i pravosuđe u BiH”
Medjugorje, 30.10.2018.-Dvodnevni seminar “Mediji i pravosuđe u BiH: Pravo na slobodan pristup informacijama u pravosudnim institucijama vs. Pravo na zaštitu integriteta i tajnosti pravosudnih istraga i postupaka” održan je u ponedjeljak i utorak u Međugorju, a okupio je nositelje pravosudnih dužnosti, glasnogovornike pravosudnih institucija u BiH, urednike, novinare i međunarodne eksperte.

Ciljevi seminara bili su zaštita integriteta pravosudnih institucija i njihove neovisnosti kroz unapređenje medijskog izvještavanja o tijeku sudskih postupaka i tužiteljskih istraga, potom unapređenje suradnje, odnosa i otvorenosti između novinara i medija te pravosudnih institucija i glasnogovornika, unapređenje razumijevanja prava novinara na pristup informacijama u pravosudnim institucijama te ograničenja i pravila eksternog komuniciranja pravosudnih institucija.

– Zaključili smo kako bi bilo važno napraviti jedinstven sustav širenja informacija o radu pravosudnih institucija jer imamo različite pristupe, različite kriterije i različitu otvorenost sudova i tužiteljstava na različitim razinama pravosudne vlasti u BiH – kazala je generalna tajnica Udruge “BH novinari” Borka Rudić.

Također je zaključeno kako je potrebno nastaviti zajedničku komunikaciju o konkretnim primjerima novinarske prakse i prakse sudova i tužiteljstava u BiH, odnosno odvjetnika.

– U te radionice trebali bi uključiti i sudce i tužitelje europskih država, kako bismo kroz razgovor s njima, razmijenili iskustva i doznali na koji način oni šire informacije, i koliko su otvoreni prema medijima kada je riječ o radu pravosudnih institucija – pojasnila je Rudić.

Na radionici je, uz ostalo, zaključeno i da je potrebno više raditi na edukaciji u oblasti komunikacije s javnošću i većoj transparentnosti pravosudnih institucija prema javnosti te da se organiziraju uzvratni posjeti medijskih profesionalaca i djelatnika iz pravosuđa.

Pored toga, zaključeno je kako bi se trebali relaksirati odnosi između nositelja pravosudnih funkcija i samih medija, putem društvenih mreža.

– Prijedlog s ove radionice je i uvođenje samoregulacije i regulacije, odnosno samoprocjene kvalitete i stručnosti samih novinara koji izvješćuju o radu pravosudnih institucija, što uključuje i monitoring medijskih izvješća iz pravosuđa, jer se po njemu može procijeniti koliko se poštuju etički standardi – naglasila je Rudić.

Na seminaru su također predstavljeni primjeri iz prakse, a razgovaralo se i o stereotipima u komunikaciji između pravosuđa i medija.

Sudionici seminara imali su priliku dati prijedloge i sugestije s ciljem unapređenja odnosa s medijima i povećanja transparentnosti rada pravosudnih institucija.

Predstavnicima skupa obratili su se šef Ureda Predsjedništva VSTV-a BiH Admir Katica, Vanja Ibrahimbegović iz Vijeća Europe u BiH, Azra Brkić iz USAID-ovog Projekta pravosuđe u BiH, zatim glasnogovornica Tužiteljstva FBiH Nina Hadžihajdarević i glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić, generalna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić, Velida Kulenović, također iz Udruge BH novinari, Erna Mačkić iz Balkanske istraživačke mreže, kao i međunarodni ekspert Marc Gruber.

Seminar je održan u okviru regionalnog projekta Vijeća Europe JUFREX.

Izvor: Fena

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest