Mogherini: Novinarima omogućiti da bez straha rade svoj posao

Brisel, 31.10.2018.- Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini je, povodom Međunarodnog dana okončanja nekažnjavanja zločina protiv novinara, poručila u srijedu da demokratija ne može da opstane bez slobodnih, raznovrsnih i nezavisnih medija.

Ona je pozvala sve zemlje EU-a i van nje da ispune svoju obavezu i zaštite novinare i slobodu izražavanja.

“Slobodni mediji su kičma slobodnih društava i njihovo podrivanje znači podrivanje naše sopstvene slobode”, izjavila je Mogherini.

Ona je ocjenila da novinari i medijski akteri širom svijeta treba da insistraju na tome da države, predstavnici vlasti, korporacije i cjelokupno društvo preuzmu odgovornost za svoje poteze.

Počinioci napada ostaju nekažnjeni

Ipak, previše njih se, kaže Mogherini, suočava sa prijetnjama i napadima samo zbog činjenice da rade svoj posao, dok počinioci napada ostaju nekažnjeni.

“Na današnji dan, koji je, Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, proglašen za Međunarodni dan kojim se okončava nekažnjavanje zločina protiv novinara, odajemo poštu svim novinarima širom svijeta koji su izgubili živote i pretrpjeli napade obavljajući svoju profesiju. Takođe odajemo počast onim hrabrim novinarima koji su nastavili posao svojih kolega koje nisu više u mogućnosti da vode svoje istrage”, navodi u saopštenju Mogherini.

Šefica EU diplomatije podsetila je na ubistva evropskih istraživačkih novinara Daphne Caruane Galizie i Jana Kuciaka i ocjenila da nema regiona u svijetu više koji je imun na ovakve zločine.

Ona je pozvala na temeljnu istragu i procesuiranje ovih zločina, uključujući i ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

“Ima mnogo zemalja u kojima postoji zabrinjavajuća tendencija sužavanja i pogoršanja prostora za slobodno novinarstvo, često tako što se u pitanje dovodi kredibilitet medija kako bi se diskreditovao i oslabio njihov rad. Novinarima je potrebno okruženje gde mogu da rade bezbjedno, kako na interentu ili van njega, bez straha da će biti maltretirani, bez političkog pritiska, cenzure i progona”, poručila je Mogherini.

Jače preventivne mjere

Šefica EU diplomatije u svom saopštenju navodi da snažan pravni sistem mora da zaštiti medijske kuće i novinare, kako bi oni mogli da potpuno nezavisno obavljaju svoj posao.

“U vremenu kada je broj dezinformacija u porastu, posebno je važno da se novinarima garantuje iznošenje tačnih informacija, u cilju dobrobiti i interesa svih građana”, smatra Mogherini.

Ona je najavila da će EU nastaviti da koristi sve odgovarajuće instrumente svoje spoljne politike, kao i finansijske podrške, kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva, dostupnost javnim informacijama i sloboda izražavanja.

“Sve zemlje unutar i van EU-a imaju obavezu da zaštite slobodu izražavanja i bezbjednost novinara tako što će obezbediti pravno okruženje koje će prijetnje novinarima shvatiti ozbiljno i energično procesuirati postojeće napade. Očekujemo da se ojačaju sve preventivne mjere, mobilišu svi akteri i stvore nacionalni bezbjednosni mehanizmi, u skladu sa Planom akcije UN-a za bezbjednost novinara i pitanjem nekažnjavanja”, zaključila je Mogherini.

Izvor: Aljazzera Balkans

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest