Kroz bolju suradnju sudova i medija povećati povjerenje u bh. pravosuđe

MEĐUGORJE, 29. listopada (FENA) – U Međugorju se održava dvodnevna radionica za predstavnike medija i pravosuđa na temu “Mediji i pravosuđe u BiH: Pravo na slobodan pristup informacijama u pravosudnim institucijama vs. Pravo na zaštitu integriteta i tajnosti pravosudnih istraga i postupaka”.

Po riječima zamjenice šefa Ureda Predsjedništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Marjane Popović, cilj radionice je okupiti novinare i glasnogovornike pravosudnih institucija te unaprijedit medijsko izvještavanje o tijeku sudskih postupaka i tužiteljskih istraga i uopće unaprijediti međusobnu suradnju.

Inter-profesionalni seminar realizira se u okviru projekta Vijeća Europe – Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi govora u medijima jugoistočne Europe (JUFREX), a posvećen je transparentnosti i odgovornosti pravosuđa, pristupu pravdi iz perspektive medija te poboljšanje komunikacijskih kanala između pravosuđa i medija.

– Ono što radi pravosuđe treba biti edukativno i javnosti i za počinitelje različitih kaznenih djela, a s druge strane, omogućiti građanima da grade povjerenje u pravosudne institucije – kazala je generalna tajnica Udruge BH novinari Borka Rudić. Dodala je kako je od iznimnog značaja informiranje građana o radu pravosudnih institucija, posebice u segmentu ratnih zločina i teških kaznenih djela koji se procesuiraju pred bh. pravosuđem, a o čemu iz različitih razloga nema dovoljno informacija.

– Prvog dana rada zaključili smo da bi bilo važno napraviti jedinstven sustav širenja informacija o radu pravosudnih institucija, jer imamo različite pristupe, različite kriterije i različitu otvorenost sudova i tužiteljstava na različitim razinama pravosudne vlasti u BiH – istaknula je Rudić.

Na radionici su predstavljeni primjeri iz prakse, a razgovaralo se i o stereotipima u komunikaciji između pravosuđa i medija. Sudionici radionice imali su priliku dati prijedloge i sugestije s ciljem unapređenja odnosa s medijima i povećanja transparentnosti rada pravosudnih institucija.

Izvor: Fena

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest