BHN Klub novinara Banjaluka: Tri nova napada na novinare u posljednjih sedam dana

Banja Luka, 24.09.2018.-Klub novinara Banjaluka poziva sve političke subjekte da tokom predizborne kampanje na javnim skupovima prestanu da etiketiraju medije i novinare stvarajući atmosferu linča, te da im omoguće normalne uslove za rad. Ovaj apel upućen je sa četvrtog sastanak članova BHN Kluba novinara Banja Luka, koji je održan danas i na kojem je bilo riječi o napredovanju istrage u slučaju pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića od 26. avgusta ove godine.

Učesnici sastanka su konstatovali da policija i tužilaštvo još nisu doveli do kraja istragu pokušaja ubistva Kovačevića, a već su se desila još tri napada na novinare što dokazuje da je stvorena atmosfera u kojoj su novinari označeni kao mete i upozorili da situacija postaje sve gora.

Nakon verbalnog napada na novinarku BN TV na dočeku ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i prijetnji novinarki Direkt portala, još jednu novinarku BN TV predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sinoć je optužio da joj smeta predizborni skup u naselju u kojem novinarka živi, jer, kako je rekao, ona nije simpatizer SNSD-a, a novinarka je pitala zašto je cijeli dan blokirana ulica zbog tog skupa. Klub upozorava da je tim riječima predsjednik SNSD-a doveo u opasnost novinarku i njenu porodicu.

Svi ovi slučajevi dokazuju da novinari nisu bezbjedni i da postoji opasnost da se ponovi slučaj Vladimira Kovačevića ili nešto gore ukoliko ne bude adekvatnog odgovora institucija i ukoliko zvaničnici ne prestanu da označavaju pojedine medije kao neprijateljske, bilo da je riječ o vlasti ili opoziciji.

S poštovanjem,

Klub novinara Banjaluka

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest