Konferencija u Skoplju: Napadi na novinare moraju prestati

Skoplje, 18.09.2018.- Konferencija Dani medija Zapadni Balkan – Evropska unija otvorena je jučer u Skoplju debatom o napadima na novinare. Učesnici konferenciji govorili su, između ostalog, o nedavnom napadu na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, najoštrije osuđujući ovaj čin.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn rekao je kako se godinama susretao s političarima u regionu i da nikada nisu razgovarali o ideologiji, nego samo o etničkim problemima.

– Vjerujem da je najvažnije prevazići te etničke netrpeljivosti i tu računam da će nam mediji pomoći, kazao je Hahn, odgovarajući na pitanje šta Evropa namjerava učiniti u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je napadnut novinar Kovačević, da situacija eskalira naročito u Republici Srpskoj.

Hahn je kazao da se EU strategija za Zapadni Balkan fokusira na pomirenje te da mediji mogu značajno doprinijeti tome.

On je istakao da je ove godine u zemljama Zapadnog Balkana bilo 11 slučajeva napada na novinare i da je to neprihvatljivo.

Kolege iz RS-a, koje su među učesnicima na konferenciji, naglasili su uticaj koji vlasti tog entiteta ostvaruju na uređivačku politiku Radio televizije Republike Srpske (RTRS).

Obraćajući se učesnicima konferencije makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je trend širenja dezinformacija nešto što uništava demokratiju.

– Lažne vijesti idu na to da potiču sukobe, a u našem regionalnom kontekstu lažne vijesti idu na potkopavanje evropeizacije – kazao je Zaev.

Dodao je da je on zagovornik samoregulacije medija, odnosno toga da novinari sami postavljaju svoje standarde. Zloupotreba slobode govora plasiranjem lažnih informacija, upozorio je premijer Makedonije, loše utiče na sve zemlje regije.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir podsjetio je da je sloboda medija osnovno ljudsko pravo i da su mediji okosnica svakog demokratskog sistema.

– Moramo osigurati da su novinari sigurni i moramo ih zaštititi. To je naš prioritet. Nažalost, nedostaje političke volje da se zaštite mediji – kazao je Desir istaknuvši kao jedan od posljednjih primjera premlaćivanje novinara Kovačevića.

Konferencija u organizaciji Evropske komisije je okupila više od 300 predstavnika medija i civilnog društva kao i tvorce politika za Zapadnog Balkana i EU, koji će razgovarati ključnoj ulozi medija u pristupnom procesu i razvoju prijedloga i mjera za unapređenje položaja novinara i jačanje nezavisnih medija. Na konferenciji sudjeluju i predstavnici Udruženja/udruge BH novinari.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest