Novinari da ukazuju svojim sagovornicima da je neprikladan govor neprihvatljiv

Banja Luka, 05.09.2018.-Mediji u toku predizborne kampanje suočavaju se sa posebnim profesionalnim i etičkim izazovima, koji uključuju poštivanje zakonskih propisa i kodeksa, kao i učestale političke pritiske, nekada i u formi prijetnji pa čak i fizičkih napada na medijske profesionalce. Profesionalizam i etičnost u radu, kao i solidarnost među kolegama su najbolja odbrana novinara od svih pritisaka, poručili su danas novinari u Banjaluci na konferenciji „U susret izborima: izvještavanje medija u toku predizborne kampanje“.

Na konferenciji je najavljeno provođenje monitoringa medijskog izvještavanja u toku predizborne kampanje.

„Monitoring medija u predizbornoj kampanji za Opće izbore provodi se na uzorku od ukupno 30 medija svih formata i iz cijele BiH, u periodu od 7. septembra do 10. oktobra 2018, a na osnovu prilagođene metodologije koju su kreirali univerzitetski profesori iz Banjaluke i Sarajeva“, rekla je Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

„Zastrašivanje i napadi usmjereni prema novinarama su vidno učestaliji uoči izbora, a posebno zabrinjava praksa relativizacije napada na novinare kojoj svjedočimo u javnom govoru“, poručio je Siniša Vukelić, predsjednik BHN kluba novinara Banjaluka i dodao da mediji imaju veliku odgovornost da se pridržavaju etičkih principa i zakona kako bi se sačuvalo dostojanstvo, obraz i ugled profesije.

Govoreći o međunarodnim standardima i obavezama medija u predizbornom procesu, Mladen Bubonjić, glavni urednik informativnog portala Gerila.info, istakao je da su političke ličnosti svojim angažmanom pristale da budu predmet nadzora i javne kritike, posebno kroz medije.

„Za demokratsko okruženje i rad medija u predizbornom periodu posebno je značajno uživanje slobode satire koja dozvoljava viši stepen pretjerivanja, čak i provokacije, sve dok javnost nije obmanuta činjenicama“, rekao je.

„Prilikom izvještavanja o predizbornim aktivnostima političkih subjekata mediji bi trebali više pažnje posvetiti konkretnim temama, te ih stavljati u fokus svog izvještavanja na način da prave konkretnije priče koje imaju analitičan pristup“, rekao je Borislav Vukojević sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci predstavljajući preporuke za kvalitetnije izvještavanje i bolje razumijevanje profesionalnih obaveza i javne odgovornosti medija u predizbornoj kampanji.

Elma Džaferović iz Sektora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) podsjetila je na medijsku odgovornost i ulogu ove agencije u predizbornom periodu. „Novinari i voditelji u elektronskim medijima ne smiju u redovnim i posebnim emisijama iznositi svoju eventualnu stranačku pripadnost ili naklonost“, istakla je Džaferović.

Ona je dodala da će u toku predizborne kampanje koja slijedi RAK vršiti monitoring programa 7 elektronskih emitera.

„Ove godine su 234 medija u obavezi pratiti predizbornu kampanju. Sveobuhvatan monitoring programa tako velikog broja emitera nije moguć zbog objektivnih ograničenja Agencije“, rekla je Džaferović.

Sudionici konferencije u Banjaluci uputili su javni protest novinarima RTRS-a i ATV-a zbog neprofesionalnog izvještavanja o pokušaju ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića i ciljanog  umanjivanja posljedica ovog krivičnog djela. Ove dvije televizije su bez prethodne provjere i konsultovanja samog Kovačevića, na dan njegovog izlaska iz bolnice, objavile netačne informacije o donatorskim sredstvima koja je Kovačević navodno dobio od stranih donatora. Time su RTRS i ATV  direktno stavili metu na čelo kolege Kovačevića, te dodatno ugrozili njegovu i sigurnost njegove porodice. Ovakvo postupanje je protivno svim novinarskim principima i ljudskim normama, te sudionici konferencije zahtjevaju javno izvinjenje uredništva RTRS-a i ATV – a zbog ovog neprofesionalnog postupka.

Podsjećamo, Upravni odbor BHN Kluba novinara Banjaluka je početkom ove sedmice pozvao sve medije, a naročito javne servise, da prestanu sa prenošenjem izjava pojedinih političara i tekstova tabloidnih i portala bez impresuma, budući da njihovim neodgovornim i neprofesionalnim postupanjem, te nekritičkim prenošenem tekstova i izjava stavljaju metu na pojedine medije i novinare.

Konferencija „U susret izborima: izvještavanje medija u toku predizborne kampanje“ okupila je 20 medijskih profesionalaca redakcija iz Banjaluke, a održana je u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest