Mediji moraju osigurati političku debatu i sučeljavanje kandidata u predizbornom periodu

Bihać, 04.09.2018.-Manjak raznovrsnih izvora informacija i debatnih medijskih sadržaja, kao i nedovoljno korištenje analiza i sagovornika iz nevladinog sektora, trendovi su koji obilježavaju medijski pristup izbornim ciklusima u BiH.

Redakcije su dužne građanima osigurati političku debatu i sučeljavanje kandidata različitih stavova i mišljenja, poštujući uravnoteženost, poštenje i nepristrasnost kao osnovne principe ugrađene u zakonska pravila BiH, poručeno je na radionici o predizbornom izvještavanju koja je danas održana u Bihaću.

O odgovornosti medija i ulozi Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) govorila je Elma Džaferović iz sektora za emitovanje ove agencije.

„Pravni okvir koji reguliše pravila za medije u izbornoj kampanji sadržan je u Poglavlju 16 izbornog zakona i Pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora“, podsjetila je Džaferović.

„Uravnoteženost, poštenje i nepristrasnost su osnovni principi svih propisa, a to znači dati jednaku mogućnost svim političkim subjektima za predstavljanje“, istakla je Džaferović te dodala da je za medijske kuće važno da imaju interno propisana pravila koja uveliko olakšavaju rad redakcije kao i eventualne procese razmatranja žalbi koje zaprima agencija.

„Javni elektronski mediji imaju obavezu ponuditi neposredno obraćanje za sve političke subjekte iz zone pokrivanja u trajanju od minimalno tri minute, a plaćeno političko oglašavanje mora biti jasno odvojeno od ostatka programa i ne ulazi u limit komercijalnih komunikacija određen Kodeksom Agencije“, rekla je.

Gorica Bukić sa RTV Unsko-sanskog kantona govorila je o uredničkim i novinarskim izazovima unutar redakcija u vrijeme predizbornog izvještavanja. „Novinari imaju pravo pripadati određenoj političkoj opciji ali se u redakciji i u programu to ne smije osjetiti. Novinari svoja politička opredjeljenja trebaju iskazati kao i svi drugi gradjani – kroz glasanje na izborima“, rekla je Bukić.

Glavni problemi prethodnih predizbornih kampanja u medijima bili su, između ostalog, manjak raznovrsnih izvora informacija uz nedovoljno korištenje analiza i sagovornika iz nevladinog sektora, kao i favorizovanje političkih subjekata, čak i u programima javnih servisa, poručila je Dika Bejdić, članica Novinarskog vijeća časti BHN.

„Potrebno je pojačati princip jednakosti u besplatnim medijskim predstavljanjima na radio-televizijskim stanicama te osigurati političku debatu i sučeljavanje kandidata različitih stavova i mišljenja“, istakla je Bejdić.

Radionica „Izvještavanje medija u toku predizborne kampanje“ okupila je 20 medijskih profesionalaca javnih i privatnih medijskih kuća iz Bihaća, Velike Kladuše, Travnika i Sanskog Mosta, a održana je u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID, a provodi konzorcij BH novinari – Boram i Koalicija Pod lupom.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest