Novinar nije držač mikrofona

Sarajevo, 31.08.2018.-“Novinari ne mogu samo prenositi informacije bez kritičkog razmišljanja i povezivanja. Moraju da slušaju i da analiziraju ono što čuju kako bi objektivno i nepristrasno izvještavali. Novinar je prva instanca u odlučivanju šta će se objaviti i mora se voditi principima etike i profesije. Ovi principi se moraju primjeniti i u izvještavanju o izborima”, složili su se međunarodni i domaći predavači na radionici “Prvi put na izborima” koju su za mlade novinare organizovali BORAM i Udruženje BH novinari u okviru projekta medijskog monitoringa za Koaliciju “Pod lupom” , u okviru Base projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID.

“Ne strahujte od greške kod donošenja odluka, vodite se činjenicama. Pitajte. Nemojte se samo prepustiti onom što vam je rečeno”, istakao je Benjamin Butković sa BHRT-a, dok je Jelka Jovanović is beogradskog dnevnog lista Danas rekla da se novinar ne treba plašiti etikete ako je odlučio da objavi ili ne objavi neku informaciju o kandidatima ili izbornom procesu.

“Ono čega se novinar treba plašiti jeste da postane dio izborne kampanje umjesto da je pokriva”, istakla je.

O balansiranom i fer izvještavanju govorili su Borislav i Bojana Vukojević iz perspektive istraživača u Medijskom monitoringu dok su o pripremama bh. redakcija za izbore govorili Berislav Jurić, urednik informativnog portala Bljesak.info iz Mostara i Milorad Labus, urednik informativnog portalaBanjaluka.com. 

“Važno je pratiti predizborna obećanja, vidjeti koliko su realizovana i koliko će društvo u cjelini koštati obećanja koja kandidati daju tokom predozborne kampanje” istakao je Jurić. “Kako vrijeme odmiče mi kao društvo sve više imamo problema sa kulturom dijaloga posebno tokom izbora”, rekao je Labus.

Azra Maslo iz Regulatorne agencije za komunikacije govorila je o profesionalnim standardima iz perspektive regulatora. “Novinari moraju poznavati pravila i propise ako žele da profesionalno pokriju aktivnosti političkih subjekata tokom kampanje”, istakla je.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest