Mediji trebaju osgurati fer i objektivne informacije građanima – glasačima na izborima

Mostar, 28.08.2018.-Mediji imaju obavezu pravedno, profesionalno i stručno pratiti izborne aktivnosti uz dosljedno poštivanje novinarskog kodeksa, te općeprihvaćenih demokratskih principa i pravila, posebno osnovnog principa slobode izražavanja, rečeno je danas na radionici o izvještavanju medija u toku predizborne kampanje.

Na mostarskoj radionici urednici i novinari su se podsjetili na pravila izvještavanja u predizbornom perioodu te su govorili o izazovima sa kojima se susreću u kreiranju medijskih sadržaja i pristupu kandidatima na izborima.

Elma Džaferović iz sektora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije BiH govorila je o odgovornosti medija i ulozi regulatora u predizbornom procesu.

Džaferović je predstavila pravni okvir za djelovanje elektronskih medija u toku predizborne kampanje, koji je sadržan u poglavlju 16 Izbornog zakona BiH i pravilniku o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

„Pravilnik za javne elektronske medije predviđa plaćeno političko oglašavanje u trajanju od 30 minuta po političkom subjektu sedmično. Obavezno je neposredno obraćanje za sve političke subjekte iz zone pokrivanja u trajanju od minimalno tri minute“, istakla je Džaferović.

Novinarka Vera Soldo podsjetila je na međunarodne preporuke za izvještavanje medija u toku predizborne kampanje. „Međunarodne norme predviđaju slobodu kritike kroz satirične novinarske forme. Politička satira danas ima najveću snagu i uticaj od svog nastanka i predstavlja svojevrsan alat kontrole i nadzora javnih, političkih i društvenih pojava i procesa“, istakla je Soldo.

„Često je kršenje i nepoštivanje preporuka međunarodne zajednice ali profesionalna medijska zajednica ne smije prestati na njih ukazivati, jer je samo to put ka kvalitetnom izvještavanju, čuvanju demokracije i novinarske profesije“, dodala je Soldo.

Radionica „Izvještavanje medija u toku predizborne kampanje“ okupila je 20 novinara i urednika iz Mostara, Nevesinja, Čapljine i Konjica i održana je u okviru BASE projekta koji finansiraju Evropska unija i USAID.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest