Osuda napada na novinarske ekipe Klixa i AL Jazeera Balkans

Sarajevo, 27.07.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari  najoštrije osuđuje fizički napad na novinarske ekipe portala Klix i televizije Al Jazeera Balkans, koji se desio u četvrtak u Sarajevu, tokom protesta demobiliziranih boraca Armije BiH ispred Parlamenta Federacije BiH. Tom prilikom je jedna od sudionica protesta – Esma Turulja, metalnom šipkom napala reportera portala Klix nanijevši mu lakše tjelesne povrede, zatim se sukobila sa snimateljem Al Jazeere Balkans koji je pokušao zaštititi kolegu, te nastavila vrijeđati i verbalno napadati ostale novinarske ekipe koje su pratile sarajevske proteste.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim nasilje nad novinarima; ovo je grubi atak na slobodu izražavanja i direktno ugrožavanje sigurnosti i života novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka. Takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti ovaj napad i poduzeti zakonske sankcije prema Esmi Turulji i svima drugima koji su prijetili novinarima i onemogućavali njihov rad.

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara upućuju javni protest organizacijama i udruženjima demobiliziranih boraca širom Federacije BiH zbog ponavljanja nasilja nad novinarima i sprečavanje medijskih ekipa da izvještavaju sa protesta, čiji su oni sudionici i organizatori. Nedavno je na sličan, brutalan način napadnuta ekipa portala Bljesak tokom blokade saobraćaja na graničnom prijelazu Bijača, a početkom ove godine u Tuzli je napadnut Marko Divković, dopisnik BHT i predsjednik udruge BH novinari. Osim što predstavljaju krivično djelo i nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja u demokratskim društvima, ovakvi napadi dovode u pitanje pravovremeno informisanje javnosti u BiH o protestima kao i zahtjevima za zaštitu prava i položaja demobiliziranih boraca Federacije BiH.

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest